Rusija otkrila koliko je milijardi izgubila na prodaji nafte i plina u ožujku

Biznis 06. tra 202214:33 > 14:34 1 komentar
DADO RUVIC / REUTERS

Rusija je zaradila znatno manje novca od prodaje nafte i plina u ožujku nego što je bilo predviđeno, pokazali su podaci ruskog ministarstva. To ukazuje da je Kremlj podcijenio utjecaj ukrajinskog rata na izvoz ruskih energenata.

Prihod od prodaje nafte i plina u ožujku iznosio je 302 milijarde rubalja (oko 3,6 milijardi dolara), što je 38% manje od prognoze ruskog ministarstva financija s početka ožujka, javlja Business Insider.

vezane vijesti

Rusija je vodeći dobavljač nafte i najveći svjetski izvoznik plina. Europa je za svoje tržište u prosjeku nabavljala 40% prirodnog plina iz Rusije. Međutim, europske i druge zapadne nacije smanjile su ili potpuno odustale od ruskih zaliha nakon invazije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo financija prognoziralo je 3. ožujka da će zemlja u ožujku zaraditi oko 790 milijardi rubalja od prodaje nafte i prirodnog plina. U konačnici je ta brojka bila oko 488 milijardi rubalja.

Ministarstvo financija istaknulo je manji izvoz prirodnog plina u ožujku od očekivanog i promjene pravila o porezu na energiju.

U izvješću se navodi da su i u veljači prihodi od nafte i plina bili 216,4 milijarde rubalja niži od očekivanih. Međutim, navode i da u travnju očekuju zaradu u iznosu 798,4 milijarde rubalja od prodaje energije.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.