U nuklearnu fuziju uloženo više sredstava nego u posljednjih deset godina

Pexels

Nuklearna fuzija doživjela je golem porast globalnih ulaganja u posljednjih 12 mjeseci.

Nove brojke otkrivaju da je u taj sektor u proteklih godinu dana uloženo više nego u prethodnih deset godina. Uloženo je 2,8 milijardi dolara tijekom prošle godine, u usporedbi s oko 2 milijarde dolara u prethodnom desetljeću.

VEZANE VIJESTI

Udruga Fusion Industry Association rekla je da više od 93 posto tvrtki koje su odgovorile na njihovu anketu vjeruju da će nuklearna energija do 2030-ih stvarati još više struje.

Proizvodnja energije nuklearnom fuzijom bila je dugogodišnja ambicija znanstvenika i energetskih stručnjaka. Proces uključuje spajanje jezgri zajedno, a mogla bi osigurati obilje energije na Zemlji.

Znanstvenici su desetljećima pokušavali upotrijebiti nuklearnu fuziju za proizvodnju električne energije. Do sada još nisu uspjeli proizvesti više energije nego što je potrebno da se reakcija pokrene.

Međutim, postoje znakovi napretka, jer su znanstvenici postigli rekordnih 59 megadžula energije u eksperimentima u postrojenju u Culhamu, blizu Oxforda ranije ove godine, što je dovoljno snage za pokretanje oko 60 kuhala za vodu, piše Oilprice.com.