Kako bateriju vašeg pametnog telefona 'natjerati' da radi duže

Tehnologija 04. ožu 201907:59 > 08:03
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Svakome njegov telefon radi drugačije. Neki ga sretnici pune svaki drugi dan, neki ga skoro nikad ne skidaju sa struje. Puno je tu faktora u igri: koliko često i za što ga koristite, koliko vam je aplikacija uključeno, koliki je kapacitet baterije i njena starost.

U vrijeme kad je energija skupa, a stalna dostupnost obaveza, treba znati naučiti upravljati baterijom vašeg mobilnog telefona kako bi bila što učinkovitija i radila što duže.

Pametni telefoni gotovo isključivo koriste litij-ionske baterije (Li-ion), jer one nude najprihvatljivije rješenje za različite funkcije, usluge i veze koje korisnici pametnih telefona očekuju od operacijskih sustava. Kapacitet baterije svakodnevno se smanjuje stalnom uporabom, ali koji sve faktori utječu na vijek trajanja Li-ion baterije? Starost baterije je najvažnija, jer to može utjecati na maksimalni naboj. Studija iz 2010. pokazala je da se s početnim kapacitetom od 88-94% trajanje baterije nakon 250 punjenja smanjuje na 73-84%.

Treba li ga sasvim isprazniti?

Neki su uvjereni da je povremeno pražnjenje baterija najbolji način da se održi njen dugi vijek. Upravo obrnuto, izbjegavanje potpunog pražnjenja i redovito punjenje najbolji je način da baterija vašeg uređaja radi dulje. Međutim, to ne znači da bateriju ne biste trebali potpuno isprazniti svakih nekoliko mjeseci. Time se hardveru uređaja omogućuje ponovno kalibriranje kapaciteta. I vanjska temperatura prilično utječe na trajanje baterije; čak i povremena uporaba u vrućim uvjetima brže će isprazniti bateriju.

Kako produljiti vrijeme između punjenja?

Postoje razni načini na koje biste mogli produljiti vrijeme između dva punjenja baterije. Nažalost, oni gotovo uvijek znače pristajanje na kompromise i smanjivanje funkcionalnosti uređaja. Za početak, provjerite da li se zaslon sam isključuje nakon nekog vremena, najbolje nakon 30 sekundi, najviše minute. Također, možete onemogućiti vibriranje telefona, prilikom poziva ako je uključen i zvučni signal, ali i prilikom pokretanja nekog softvera. Tako ćete uštedjeti bateriju i produljiti njen vijek.

Održavanje napunjenosti baterije pametnog telefona što je duže moguće nije samo ekološki prihvatljivo, već je i financijski opravdano. Možda ćete nešto uštedjeti ako ćete bateriju pametnog telefona puniti preko akumulatora u automobilu umjesto da je kod kuće uštekavate u struju. No shvaćanje koje usluge i funkcije najviše utječu na snagu baterije i poduzimanje koraka kako bi se to smanjilo, najbolji su način povećanja trajanja baterije. A što se tiče same baterije, redovito je punite do vrha i povremeno je ispraznite do kraja kako biste joj produljili život. A kad je ne koristite, čuvajte je na hladnom mjestu, daleko od izvora topline, piše Tportal.