Facebook predstavio kriptovalutu libru

Tehnologija 18. lip 201915:55 > 15:57
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Facebook je u utorak objavio plan o lansiranju kriptovalute libre, šireći time poslovanje iz segmenta društvenog umrežavanja u svijet internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom. Prema informacijama iz marketinških materijala i iz intervjua s rukovoditeljima, namjeravaju je lansirati u prvoj polovini 2020. godine.

Partneri u projektu uključuju Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, i investicijske tvrtke poput Andreessen Horowitza.

Nadaju se da će do lansiranja libre u prvoj polovini 2020. godine okupiti 100 članova. Svaki član dobiva jedan glas u donošenju ključnih odluka o mreži za trgovanje librom a tvrtke moraju uložiti najmanje 10 milijuna dolara kako bi joj se pridružile.

Facebook ne planira zadržati vodeću ulogu nakon isteka ove godine.

Američka je kompanija također osnovala podružnicu Calibra koja će nuditi digitalne novčanike za potrebe štednje, slanja i potrošnje libri. Calibra će biti povezana s Facebookovim platformama za razmjenu poruka Messenger i WhatsApp, koje već imaju više od milijardu korisnika.

Ime libra inspirirano je rimskim mjerama za težinu, astrološkim znakom koji utjelovljuje pravdu i francuskom riječju za slobodu, rekao je bivši izvršni direktor PayPala David Marcus, Facebookov voditelj projekta.

Kalifornijska tvrtka ima ambiciozne planove za libru, no probleme bi im mogle zadati zabrinutost za zaštitu korisničkih podataka i regulatorne prepreke.

U Faceboouk se nadaju da će uz transakcije među potrošačima i kompanijama širom svijeta omogućiti i financijske usluge korisnicima koji dosada nisu imali pristup bankovnom sustavu.

Trenutno nije jasno kako će zakonodavci i regulatori reagirati na Facebookov ulazak u sektor financijskih usluga preko u velikoj mjeri nereguliranog kanala kriptovaluta.

Proteklih su godina investitori u kriptovalute izgubili stotine milijuna dolara u hakerskim napadima. Tržište krptovaluta zasuto je optužbama za pranje novca, prodaju ilegalnih droga i financiranje terorizma, navodi Reuters.

Njemački zatupnik u Europskom parlamentu Markus Feber pozvao je Europsku uniju da regulira kriptovalute.

„Izloži li Facebook dvije milijarde svojih korisnika rizicima virtualnih valuta, bit će to dobar razlog da Europska komisija počne s radom na pravom regulatornom okviru i propisima za virtualne valute”, naglasio je Feber u priopćenju.

Facebook je već kontaktirao regulatore u SAD-u i drugim zemljama u vezi s planiranim lansiranjem kriptovalute, izjavili su čelnici tvrtke. Nisu precizirali koji su regulatori u pitanju ni jesu li u nekoj zemlji podnijeli zahtjev za dobivanjem dozvole za pružanje financijskih usluga.

Facebook se nada da će pokretanjem libre potaknuti regulatore na suradnju, rekao je voditelj projekta u Libra Associationu Kevin Weil.

„Libra nam daje osnovu za produktivne razgovore s regulatorima diljem svijeta. Mi jako želimo razgovarati o tome”, naglasio je Weil.

Iz švicarskog financijskog regulatora FINMA priopćili su da su u kontaktu s inicijatorima projekta Libra. Nisu željeli odgovoriti na pitanje je li već pokrenut postupak izdavanja posebne regulatorne dozvole ili statusa.

Ni u britanskom financijskom regulatoru nisu željeli komentirati to pitanje. Ostali veliki regulatori nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.