Pet znakova da s baterijom vašeg mobitela nešto nije u redu

Tehnologija 01. kol 201910:08 > 13:58
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Smartfon stalno morate spajati na punjač? To je znak da nešto možda nije u redu s baterijom mobitela.

Tportal donosi pet znakova da nešto nije u redu s vašim mobitelom.

1. Smartfon stalno morate spajati na punjač

Jedan znak po kojem možete provjeriti je li vaša baterija na izdisaju je kraći radni vijek. Količina energije koju baterija ‘čuva’ zavisi o tome koliko često koristite, što otprilike znači da ćete nakon nekoliko godina intenzivnog korištenja, htjeli vi to ili ne, morati razmisliti o zamjeni. Ako se konstantno igrate na telefonu ili gledate videe, brži pad postotaka je očekivan i kod ‘zdrave baterije’. Ako vam se telefon isprazni za 50 posto bez da ste ga koristili pola dana, to je znak stare ili neispravne baterije.

2. Smartfon se opasno pregrijava pri punjenju

Ako se vaš smartfon pregrijava nezavisno o tome punite li ga na punjaču ili putem računala, to je znak da nešto nije u redu s baterijom. Podsjećamo, blagi porast temperature pri punjenju je normalna pojava. Ako vam je uređaj teško držati u ruci od njegove vrućine, odspojite ga s punjača i odmah ga odnesite na servis.

3. Uređaj radi samo kad se puni

Ako vaš smartfon samo radi kada je spojen na punjač, to je znak da imate probleme s baterijom koja vrlo vjerojatno više niti ne radi. U ovom slučaju je najbolje kupiti zamjensku bateriju ili, ako je ne možete mijenjati sami, zamijenite kod službenog servisera.

4. Sve je zamrlo

Vjerojatno najočitiji dokaz da vam nešto nije u redu s baterijom je ako doslovno ne možete upaliti smartfon. Ako prije ovog vaš uređaj nije slučajno pao s velike visine ili je završio u vodi (a smartfon vam nije otporan na vodu), skoro je sigurno da problem leži u oštećenoj ili prestaroj bateriji.

5. Telefon radi sve kraće i kraće

Dugi razgovori, dugo gledanje videa, konstanti gejming i ostatak hardverski intenzivnih radnji utječe na dugoročnost baterije i to toliko da korisnika nekoliko puta dnevno tjeraju da poseže za punjačem. Najjednostavniji odgovor na pitanje kako produljiti vijek baterije je da umjerenije koristite smartfon. Naravno, tu su i puno praktičniji savjeti poput toga da pazite da vam postotak baterije nikad ne zaranja ispod 20 posto niti ne nadmašuje 80 posto. Premda ovaj zadatak izgleda kao nemoguća misija, nadolazeća softverska rješenja poput onog u iOS-u 13 mogli bi vam pri tome pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.