Devet trikova uz koje ćete produžiti trajanje baterije na iPhoneu

Tehnologija 01. ožu 202016:58 > 17:01
Izvor: Ilustracija

Ne treba zatvarati aplikacije na mobitelu koje često koristite, ne ostavljajte mobitel na suncu i uključite opciju štednje baterije što češće, želite li da baterija vašeg iPhonea što dulje ostane u funkcijii.

Imate li problema s baterijom iPhonea koja prekratko traje? Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći da produljite vijek trajanja baterije.

1. Prestanite stalno ‘napuštati’ aplikacije

Neprekidno zatvaranje iPhoneovih aplikacija gubitak je vremena i zapravo može naštetiti telefonu. Apple kaže da se ne biste trebali gnjaviti s gašenjem aplikacije, ako nije zamrznuta.

“Nedavno korištene aplikacije koje niste zatvorili ostaju u stanju pripravnosti, ali nisu otvorene, već samo ‘pri ruci’ za situaciju kad ih opet budete trebali. One su zamrznute, tako da zapravo ne trošite bateriju dok koristite druge aplikacije ili razgovarate”, objašnjavaju iz Applea. S druge strane, svaki puta kad ponovo pokrećete aplikaciju nakon što ste ju bili ugasili, tako trošite bateriju, pišu 24sata

I što je češće trošite na taj način, prije će se pokvariti. Slično je i s ‘buđenjem’ TV-a iz stanja pripravnosti, umjesto da ga svaki puta palite iznova.

Pročitajte još

2. Pronađite aplikacije koje želite izbrisati

Vaš iPhone ima ugrađeni alat koji omogućuje otkrivanje koliko koja aplikacija troši energije. Uđite u Postavke, izaberite stavku Baterija, pa opciju ‘Posljednjih 10 dana’ koja će vam pokazati na što se najviše trošila baterija u proteklih tjedan i pol. Vidjet ćete koje su aplikacije iskoristile većinu energije.

Ako ste potrošili vrlo malo vremena na nekoj aplikaciji, ali je visoko na popisu kod potrošnje baterije, to znači da je riječ o ‘ubojici’ baterije. Pritom se mjeri i potrošnja energije za aplikacije koje rade u pozadini – tih biste se aplikacija trebali riješiti.

3. Provjerite trebate li zamjenu baterije

U Postavkama izaberite stavku Baterija, pa odaberite opciju ‘Zdravlje baterije’. Vidjet ćete maksimalni kapacitet, odnosno postotak do kojeg se vaša baterija može napuniti u odnosu na bateriju kod novog iPhonea. Zatim je ocjena radi li vaša baterija učinkovito ili ne.

Baterija se smatra ‘istrošenom’ ako je ispod 80 posto kapaciteta, tad je vrijeme da ju zamijenite. Procjenjuje se da ćete do ove točke stići kad pređete 500 punjenja, što kod većine korisnika znači za nešto manje od dvije godine. Ako imate jamstvo, u Apple Storeu možete zatražiti besplatnu zamjenu baterije, inače morate kupiti novu.

4. Aktivirajte način uštede energije

Opcija uštede energije blokirat će neke aplikacije na telefonu. To može značiti da neke aplikacije, alati i značajke neće raditi dok je ta opcija uključena. Baterija iPhonea će tako trajati duže, no nekim će stavkama trebati više vremena za ažuriranje i instalaciju.

5. Uključite automatsko gašenje zaslona

Može biti zgodno da vam mobitel stalno svijetli na maksimumu, no što je zaslon vašeg telefona svjetliji, to će vam brže istrošiti bateriju. Zato razmislite o uključivanju automatske regulacije svjetla, na temelju koje će se svjetlo na zaslonu prilagoditi onome u ambijentu (govorimo o Appleovim telefonima).

6. Provjerite jeste li na WiFi mreži

#related-news_0

Korištenje interneta putem WiFi veze troši bateriju vašeg telefona. No, trošak energije raste dok su uključeni mobilni podaci. Ako imate mogućnost upotrebe WiFi mreže, isplati se prebaciti na nju. To može biti i dvostruko isplativo, jer je WiFi često brži od mobilnih podataka i rijetko ima ograničenje.

7. Uključite Airplane Mode kad niste povezani ni na jednu mrežu

Slično tome, ako više ne očekujete primanje signala, primjerice dok letite, uključite Airplane Mode. To će spriječiti iPhone da neprestano ‘traži’ dostupne mreže, što može skratiti vijek baterije.

8. Isključite postavke koje baš troše energiju

Mnogo različitih aplikacija troši bateriju, pa ih je dobro ponekad isključiti. Pokušajte, na primjer, isključiti postavke lokacije (Postavke, Lokacijske usluge). Možete zaustaviti stalno osvježavanje aplikacija i slično.

9. Zaštitite bateriju od oštećenja

Možda je najbolji savjet za dugotrajnost baterije to da ju štitite od oštećenja. Naime, ekstremne temperature mogu uzrokovati velike probleme s baterijom, i to podjednako niske i visoke temperature. Hladnoća će pritom ‘samo’ skratiti trajanje baterije, a visoke temperature mogu je i zauvijek upropastiti. Zato ne ostavljajte mobitel za vrućih dana u automobilu, niti na suncu.

Problem je u tome što baterije sadrže tekućinu koja počne isparavati kad je baterija na toplom, što može utjecati na kemijski balans tekućine, a onda i na vijek trajanja baterije. Zbog toga tijekom vrućih dana treba izbjegavati korištenje aplikacija koje puno troše, a ako primijetite da vam se telefon zagrijao, trebate ga ostaviti da miruje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.