Australski regulator tvrdi da dominacija Googlea šteti kompanijama i potrošačima

Biznis 28. ruj 202113:51 > 13:581 komentar
Izvor: Pexels/Ilustracija

Google dominira australskim tržištem internetskog oglašavanja do te mjere da šteti izdavačima i oglašivačima, a u konačnici i potrošačima, priopćila je u utorak Australska komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC).

Više od 90 posto klikova na oglase koji se prodaju uz podršku tehnologija digitalnog oglašavanja prošlo je u 2020. godini kroz najmanje jednu uslugu u Googleovom vlasništvu, izvijestio je regulator.

Google je pri pružanju usluga baziranih na tim tehnologijama koristio svoj vertikalno integrirani položaj, što je s vremenom smanjilo konkurenciju u sektoru, rekao je predsjednik ACCC-a Rod Sims.

“Takvo postupanje pomoglo je Googleu da uspostavi i učvrsti dominantnu poziciju u nabavnom lancu tehnologija za digitalno oglašavanje”, naglasio je Sims.

Tvrtke ne bi smjele isticati vlastite usluge na štetu konkurencije već dobivati poslove na temelju kvalitete, dodao je čelnik australskog regulatora.

Google je profitirao od ogromne količine korisničkih podataka u koje dobiva uvid preko tražilica, karti i YouTubea i mora transparentnije izvješćivati o tome kako ih koristi, zaključio je ACCC.

Regulator je zatražio posebne ovlasti kako bi riješio problem neujednačnog pristupa oglašivača podacima, sugeriravši da bi kompanije poput Googlea trebalo prisiliti da striktno dijele podatke među odjelima ili da ih dijele s konkurencijom.

Australski ministar financija Josh Frydenberg, koji je zatražio od regulatora da sastavi izvješće, rekao je da će vlada razmotriti njegove zaključke i preporuke.

Googleov glasnogovornik nije bio odmah dostupan za komentar. U blogu objavljenom neposredno prije izvješća ACCC -a, naglasili su da njihova tehnologija oglašavanja podržava više od 15.000 radnih mjesta u Australiji.

Doprinos Googlea australskom gospodarstvu iznosi oko 2,45 milijardi dolara godišnje, dodali su.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar