Elon Musk otkrio da posjeduje udio u Twitteru

Tehnologija 04. tra 202217:43
twitter
Izvor: Lionel BONAVENTURE / AFP

Čelnik američkog proizvođača električnih automobila Tesla Elon Musk otkrio je da posjeduje 9,2 posto udjela u Twitteru, što bi moglo značiti da je najveći pojedinačni dioničar te društvene mreže.

Ta objava potaknula je danas skok cijene dionica Twittera za 26 posto.

Prema izvješću koje je podnio regulatoru, Musk posjeduje 73,5 milijuna dionica Twittera, čime je vrijednost njegova neaktivnog udjela u tvrtki procijenjena na čak 2,9 milijardi dolara, temeljem cijena dionica na zatvaranju tržišta u petak.

Dionice drži zaklada Elon Musk Revocable Trust, čiji je on jedini skrbnik.

Musk je aktivan na Twitteru, a nedavno je napisao da “ozbiljno razmišlja” o osnivanju nove platforme društvenih medija, kritiziravši spremnost Twittera da jamči slobodu govora.

Musk na Twitteru ima preko 80 milijuna pratitelja, račun je otvorio 2009. godine i često ga koristi i za poslovne najave. Zbog tvitova o prodaji Teslinih dionica dospio je i pod povećalo američkog financijskog regulatora.

Musk prodaje udio u Tesli od studenog prošle godine, kada je rekao da će prodati 10 posto dionica. Od tada ih je prodao već 16,4 milijarde.

U posljednje pak vrijeme često kritizira Twitter i njegovu politiku, tvrdeći da potkopava demokraciju jer se ne pridržava načela slobode govora.

“Procjenjujemo da bi taj pasivni udjel mogao biti tek početak širih razgovora s odborom, odnosno upravom Twittera koji bi u konačnici mogli prerasti u aktivan udjel i, potencijalno, u agresivniju vlasničku ulogu u Twitteru”, napisao je u bilješci analitičar Wedbusha Dan Ives.

Twitter nije odmah bio dostupan za komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar