Kako da se baterija mobitela sporije prazni?

Tehnologija 30. stu 202113:21
Izvor: Krisana Antharith / Panthermedia / Profimedia

Neke značajke pametnih telefona strašno troše bateriju.

Najpametnije je, stoga, isključiti ih kada ih ne koristite. Tako će vam baterija trajati duže i nećete mobitel svako malo morati priključivati na punjač.

Smanjite svjetlinu ekrana

Zasloni smartfona svake su godine sve veći i sjajniji, a to znači da bateriju troše sve više. Dobro je što svjetlinu uvijek možete smanjiti.

Za početak, aktivirajte automatsko podešavanje svjetline ekrana. Odite u postavke i tamo tražite stavku za automatsko podešavanje svjetline ekrana pod izbornikom za pristupačnost i uključite ga. Vaš će smartfon nakon toga podesiti svoju svjetlinu sukladno osvjetljenju u sobi – ako ga ima dovoljno, uređaj će smanjiti svjetlinu ekrana kako bi čuvao bateriju. Ako želite, naravno, svjetlinu možete podesiti i sami i to vrlo jednostavno, spuštanjem izbornika na kojem se nalaze prečice za razne funkcije.

Isključite GPS

Lokacijske usluge pomažu aplikacijama poput Google Mapsa no također troše puno baterije. I njih možete jednostavno isključiti u padajućem izborniku. Ovim ćete, doduše, isključiti funkcionalnost velikog broja aplikacija poput vremenske prognoze koja više neće znati gdje ste ili Googlea koji više neće moći odrediti vašu lokaciju. Dobro je i što mngoe aplikacije sada imaju opciju da lokacijske usluge koriste samo pri upotrebi aplikacije, a ne da one budu upaljene cijelo vrijeme.

Isključite osvježavanje aplikacija u pozadini

Aplikacije, čak i nakon što izađete iz njih, nastavljaju raditi dok ne prijeđu u stanje mirovanja. Uz funkciju osvježavanja aplikacija u pozadini te ugašene aplikacije mogu nastaviti provjeravati za nove sadržaje te samim time trošiti vašu bateriju.

Funkciju je moguće ugasiti samo za neke aplikacije, a to se radi odlaskom u postavke. Tamo birate želite li ih isključiti, imati ih aktivnima samo kad ste na WiFi-ju ili kad ste na WiFi-ju i mobilnoj mreži. Za gašenje funkcije na pojedinim aplikacijama vratite se na prošli izbornik i pronađite aplikacije koje se stalno osvježavaju – poput emaila i društvenih mreža i isključite ih.

Smanjite broj obavijesti

Ako se vaš uređaj aktivira za svaku obavjest poput poruke, vijesti ili objave na Twitteru, baterija vašeg smartfona će se brzo isprazniti. Da biste smanjili broj obavijesti i produljili život baterije uđite u izbornik za obavijesti pritiskom na Settings > Notifications i tamo uredite kad, koliko i gdje će određene aplikacije smjeti prikazivati obavijesti.

Druga mogućnost je izravno izabrati podsjetnik koji želite isključiti povlačenjem prstom prema lijevo i biranjem stavke Manage. Tu možete birati želite li da vam poruke dolaze tiho, što znači da ćete ih vidjeti u centru za podsjetnike bez prikaza na ekranu za zaključavanje ili da budete obaviješteni zvukom i/ili zastavicom. Također imate opciju isključiti obavijesti za cijelu aplikaciju što u većini slučajeva polučuje najbolje rezultate, piše T-portal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Komentari

Vaš komentar