Kako jednostavno sa svog mobitela podijeliti šifru za kućni internet?

Tehnologija 23. sij 202316:32
Austin Distel on Unsplash/ilustracija

Došli su vam gosti, traže šifru za pristup vašoj Wi-Fi mreži, no ne možete je naći ili vam se jednostavno ne da opet iščitavati dugački niz slova i brojki. U nastavku otkrijte rješenje kako vrlo jednostavno možete drugoj osobi podijeliti lozinku s vašeg mobitela.

Oni gosti koji ne dolaze često kod vas ili su pak prvi put u vašem domu, nerijetko vrlo brzo po prelasku vašeg kućnog praga postavljaju pitanje svih pitanja – “Koja vam je šifra za internet?”

Ima onih koji su svoje šifre promijenili po svom ukusu, no i dalje je nemali broj onih kod kojih je to kobasica nasumičnih slova i brojki. Ima onih nešto organiziranijih koji onda tu svoju šifru zapišu negdje s ostalim bitnim šiframa, kao i onih koji je zapišu na neki papirić. Ako se papirić nedajbože zagubi uvijek imate opciju pročitati šifru s rutera, ali ako želite zaobići tu gnjavažu, možete sebi i gostu olakšati život i vrlo jednostavno je podijeliti izravno s mobitela.

Android

Ako ste korisnik Androida, najlakše ćete to napraviti generiranjem QR koda koji gost onda treba samo skenirati nakon čega se automatski spaja na mrežu. Na većini Androida postupak je sljedeći: Idite na ‘Postavke’, pa odaberite ‘Mreža i Internet’, pa Wi-Fi. Pritisnite na zupčanik koji se nalazi pored oznake vaše mreže, pa onda odaberite opciju ‘Dijeli’. Zatim slijedi autentifikacija. Na zaslonu bi se trebao pojaviti QR kod te naziv Wi-Fi mreže i lozinka, prenosi tportal pozivajući se na The Verge.

Postupak se donekle može razlikovati ovisno o Androidu koji koristite, pa tako ako imate Samsungov mobitel, idite na Postavke > Veze > Wi-Fi. Pritisnite zupčanik koji se nalazi uz naziv vaše mreže. U donjem lijevom kutu pritisnite QR kod. Samsungovi QR kodovi ne sadržavaju i napisanu lozinku. Ako imate iole noviji mobitel, druga osoba bi trebala bez ikakvih problema moći skenirati kod na vašem zaslonu, pa čak i ako koristi Iphone…

iPhone

Otkako je izašao Appleov iOS11, na Iphoneu vrlo jednostavno možete podijeliti vaše lozinke s drugim korisnicima Appleovih uređaja. Prvo morate provjeriti jesu li vam uključene opcije Wi-Fi i Bluetooth. U Iphoneu se sve te postavke nalaze u Kontrolnom centru kojem možete pristupiti s Face ID-jem tako što povučete prstom iz gornjeg desnog kuta prema dolje. Reci drugoj osobi da u postavkama na svom mobitelu ode na Wi-Fi mreže i da odabere vašu. Na vašem uređaju bi se trebao pojaviti skočni prozor s pitanjem želite li podijeliti svoju lozinku. Potvrdite li odmah bi se trebao pokrenuti proces spajanja drugog mobitela na vašu mrežu.

Može se dogoditi da vam se to pitanje ne pojavi na zaslonu jer Apple zahtjeva da osoba koja traži lozinku u svojim kontaktima mora imati spremljen e-mail vašeg Apple ID-ja, ali i vi njihov. To možete jednostavno provjeriti pritiskom na Postavke. Dodirnite svoje ime na vrhu i provjerite je li mail adresa druge osobe dodana u vaše kontakte.

Ako pak koristite iOS 16 ili noviji operativni sustav i želite pristupiti lozinki, idite na Postavke > Wi-Fi, pritisnite na plavo ‘i’ pored imena vaše mreže, a zatim polje u kojem se nalazi vaša lozinka. Nakon te autentifikacije moći ćete vidjeti svoju lozinku. Kako to s iPhoneom obično biva, iOS nažalost još uvijek nema opciju jednostavnog dijeljenja lozinki s korisnicima Androida, pa ćete u tom slučaju morati upisivati lozinku ručno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar