Kraj za Android? Samsung na svojim telefonima planira novi operativni sustav

Tehnologija 23. pro 202115:45 > 15:531 komentar
ilustracija: Unsplash

U budućnosti na tržištu pametnih telefona možda više neće biti trenutačno dominantnog operativnog sustava Android.

Android je daleko najpopularniji mobilni operativni sustav na kojem rade gotovo svi moderni pametni telefoni osim, naravno, iPhonea, koji pokreće Appleov mobilni iOS. Na Androidu rade i svi pametni telefoni Samsunga, južnokorejske kompanije koja dominira na tržištu pametnih telefona i koja bi u budućnosti mogla pokazati palac dolje ovom Googleovom operativnom sustavu.

Ipak, ako su te informacije istinite, treba naglasiti kako nije riječ o nekakvom prekidu suradnje s Googleom jer su i daljnji planovi Samsunga vezani za ovu kompaniju. Naime, Googleov dugoročni plan je tijekom ovog desetljeća polako umiroviti Android i proizvođačima mobilnih uređaja i korisnicima ponuditi novo, još bolje rješenje.

Riječ je o operativnom sustavu Fuchsia OS, koji Google razvija već nekoliko godina, a jedan od partnera s kojim surađuju na njegovu razvoju jest upravo – Samsung. Zbog te suradnje Samsung bi mogao imati prioritet prilikom prelaska s Androida na Fuchsiju, no ako Google zaista namjerava zamijeniti Android s novim OS-om, ista sudbina čeka i sve ostale mobilne kompanije (osim one s logom jabuke).

Tranzicija na potpuno novi operativni sustav bit će proces koji će trajati dugo vremena, vjerojatno godinama. Razlog zbog kojeg razvijaju Fuchsiju jest što taj OS razvijaju od nule, i to ne samo za mobilne uređaje, već za sve pametne uređaje – od telefona i tableta pa do računala, IoT uređaja i drugih. Npr. trenutačno se testira na Googleovu uređaju Nest Hub, a s vremenom bi se mogao upotrebljavati na većini uređaja koje svakodnevno koristimo, prenosi zimo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar