Legendarna računalna igra koju smo igrali prije 20 godina ponovno je postala hit

Izvor: N1 Slovenija

Kad smo ulazili u novo tisućljeće, mnogi su ljudi provodili sate igrajući jednostavnu računalnu igru Deluxe Ski Jump. Simulacija skijaškog skoka se može igrati i danas jer je autor igrice razvio mobilnu aplikaciju. Igra je posljednjih dana na samom vrhu među aplikacijama na Apple uređajima.

Prije više od 20 godina, 2001. godine, nekoliko je zemalja zahvatila manija igranja Deluxe Ski Jump 2, piše N1 Slovenija. Igru su igrali mnogi – u školama, uredima, kod kuće, praktički svugdje gdje je bilo računalo…

Ski Jumping Simulator je bila toliko jednostavna igra da ste je mogli spremiti na sada zaboravljeni medij – disketu. Naime, zauzimala je manje od pola megabajta i radila je na svakom računalu. Moglo se skakati na svim skakaonicama, a na forumima se vodila rasprava o rekordima i savjetima kako letjeti što dalje.

Napravio ju Finac

Igranje je bilo jednostavno, grafika skromna, ali vrlo zarazna, posebice zbog fino razrađenih detalja izvođenja skokova, a sati su brzo otkucavali tijekom igranja.

Dizajnirao ju je Finac Jussi Koskela prije dva desetljeća. Popularnost igre dovela je do stvaranja trećeg, a potom i četvrtog dijela, no druga verzija igre ostala je najpopularnija. Igra je postala kultna – nježni pokreti mišem izvodili su se kod kuće, u školama, na sveučilištima. Osjetiti vjetar, sletjeti s telemarkom, boriti se za svaki metar – jednostavnu igru zavoljeli su mnogi.

Trebao vam je samo miš za igru, a zatim sati vježbanja i ponavljanja da uhvatite najaerodinamičniju poziciju njegovim pomicanjem. Osim toga, trebalo je imati sreće s vjetrom pa vam je skakač išao daleko prema “dnu” skakaonice.

Tvorci igre razvili su mobilnu verziju klasika za pametne telefone prije mnogo godina. U Sloveniji je igra posljednjih dana postala jedna od najpopularnijih. Trenutno je prvi izbor besplatnih igara u App Storeu na Apple uređajima, a dostupna je i za Android.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar