Novi neuspjeh pokusnog leta SpaceX-ova Starshipa

Tehnologija 30. ožu 202117:22
Izvor: SPACEX / AFP/Ilustracija

Četvrti pokusni let SpaceX-ove rakete Starshipa u utorak nije uspio i prototip se srušio, potvrdio je na Twitteru osnivač kompanije Elon Musk.

“Nešto se važno dogodilo” kod spuštanja, napisao je na toj društvenoj mreži, nakon već tri prijašnja neuspjela pokušaja.

“Otkrit ćemo što je bilo kada budemo istražili krhotine kasnije tijekom dana”, rekao je Elon Musk, dodajući u šali: “Barem je krater na dobrom mjestu!”

Treći prototip rakete Starship američke svemirske tvrtke SpaceX eksplodirao je početkom ožujka nakon, kako se činilo, uspješnog leta i slijetanja. Prijašnja dva pokusna leta završila su padom prilikom slijetanja.

Osnivač privatne svemirske tvrtke SpaceX, milijarder  Elon Musk, razvija sljedeću generaciju rakete Starship u svrhu odlaska na Mars i na Mjesec.

Raketa Starship u središtu je Muskove ambicije da učini dostupnijima svemirske letove ljudima.

Pokusna lansiranja odvijaju se na gotovo pustom području koje je zakupio SpaceX u južnom Teksasu nedaleko od granice s Meksikom i pokraj Meksičkog zaljeva.

To je područje dovoljno veliko i prazno da nesreća ili eksplozija ne bi prouzročile štetu ili žrtve.

Unatoč neuspjesima, SpaceX sakuplja vrijedne podatke koji će mu omogućiti ubrzavanje razvoja svemirskog programa, kažu stručnjaci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar