Ovaj podatak pokazuje kako umjetna inteligencija brzo osvaja svijet

Biznis 04. velj 202311:41
Shutterstock Editorial / Profimedia

Mnogi su čuli za ChatGPT, no rijetki znaju o čemu je zapravo riječ. Radi se o chatbot senzaciji iz Silicijske doline koja bi mogla promijeniti brojne poslove i djelatnosti.

ChatGPT je u studenom prošle godine pušten u javnost te je postao vrlo popularan. ChatGPT je chatbot koji se zasniva na strojnom učenju, jednom području umjetne inteligencije. Treniran je s velikom količinom tekstova kako bi mogao odgovarati kao ljudski sugovornik. Taj program poduzeća za umjetnu inteligenciju Open AI, koje vrijedi milijarde, smatra se vrlo naprednim.

Tako primjerice, software umjetne inteligencije kao ChatGPT može pisati školske sastave i rješavati domaće zadaće, a podigao je prašine i u poslovnom svijetu.

Stručnjaci kažu da bi ovaj alat, ali i drugi slični programi, mogao predstavljati prijetnju za neke vrste poslova, pogotovo one uredske. Na primjer, ovaj chatbot toliko je moćan da bi u teoriji mogao dobiti posao u Googleu kao programer na početnoj razini.

No ne radi se o savršenoj tehnologiji. Korisnici ChatGPT-ja također su otkrili da ovaj bot može dijeliti dezinformacije, netočno odgovarati na pitanja o programiranju, ali i pogrešno rješavati osnovne matematičke probleme.

Nedavno je i objavljen popis poslova koji su najugroženiji dolaskom ChatGPT-a.

A koliko se njegova upotreba brzo širi pokazuje i sljedeći podatak koji govori da je ovom softwareu za dosezanje milijun korisnika trebalo tek pet dana. Za usporedbu, Facebooku je za isti broj korisnika trebalo 10 mjeseci, Instagramu dva i pol mjeseca, a Netflixu čak tri i pol godine.

Marko Picek/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar