Rasteretite Windows 10 i riješite se suvišnih aplikacija

Tehnologija 13. ožu 202117:302 komentara
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Pitate se koje Windows 10 aplikacije možete bezbrižno deinstalirati? Ne brinite - imamo cijelu listu.

Prije nego što se bacimo na proljetno čišćenje vašeg Windows 10 računala, pokazat ćemo vam kako možete vidjeti koje aplikacije imate instalirane. Otiđite u Settings > Apps > Apps & features. U tom ćete izborniku vidjeti sve aplikacije koje ste instalirali na svoj PC.

Ako ste vlasnik Windowsa 8.1 ili Windowsa 7 kliknite na Start i tražite Programs and Features čime ćete otvoriti sličnu listu u kojoj možete vidjeti sve instalirane programe. Za brisanje aplikacije morate ju izabrati i onda kliknuti na Uninstall. Zavisno o vrsti softvera, on će se deinstalirati odmah ili će tražiti odgovore na nekoliko pitanja vezanih uz podatke koje želite sačuvati.

Nakon što smo to objasnili, krenimo na popis aplikacija koje zbilja ne morate imati na svojem računalu.

QuickTime

QuickTime je Appleov poznati video plejer koji, premda se još koristi na macOS-u, na PC-ju nije dobio nadogradnju još od 2016. Ubrzo nakon što je Apple rekao da prestaje s podrškom za QuickTime u Windowsima, Trend Micro je nabrojao nekoliko ranjivosti koje bi mogle ugroziti računalo.

S obzirom da ti propusti nisu bili popravljeni do danas, vjerujemo da ne postoji realni razlog zašto držati QuickTime na vašem računalu. Ako vam treba alternativa, preuzmite VLC.

CCleaner

CCleaner je nekad bio izvrsna aplikacija za čišćenje Windowsa od raznovrsnog softverskog otpada, no ugled mu se srozao nakon što ga je kupio Avast. Problemi uključuju forsiranu nadogradnju, sakupljanje korisničkih podataka i mogućnost distribucije malwarea, objašnjava Makeuseof.

CCleaner je u 2020.-oj ‘preobraćen’ softver koji, iskreno, nikom više ne treba. Boljih alata ima jako puno, a neki od njih nalaze se u Windowsima 10. Učinite si uslugu i deinstalirajte CCleaner.

Užasni ‘čistači’ PC-ja

Hrpa korisnika Windowsa 10 instalirala je aplikaciju za ‘čišćenje’ PC-ja. Većina tih aplikacija spadaju u kategorije od ‘beskorisnog’ do ‘opasnog’, pošto čistači Registryja uopće ne poboljšavaju performanse računala. Ako naiđete na smeća poput MyCleanPC-ja i Optimizera Pro u listi vaših instaliranih programa, odmah ih deinstalirajte.

uTorrent

uTorrent je nekad bio zlatni standard softvera za torente, no danas ima niz značajki zbog kojih ga se isplati izbjegavati. Pored reklama u sučelju, uTorrent također ima ponude za druge softverske alate, a 2015. je čak dolazio sa softverom za kopanje kriptovaluta – bez obavještavanja korisnika. Trošio je vaše sistemske resurse da bi zarađivao novac za kompaniju koja je, navodno, dio tog novca davala u dobrotvorne svrhe. Ako tražite alternativu, preuzmite qBittorrent.

Adobe Flash Player i Shockwave Player

Adobe Flash Player nema podršku od siječnja ove godine te je, makar neaktivan u svim modernim preglednicima, i dalje zauzima mjesto na disku. Slučna priča je i sa Adobe Shockwave Playerom koji je podršku izgubio 2019. Deinstalirajte ih oboje.

Java

Java je još jedan nametnik kojeg, premda danas koristi 0.02 posto web stranica, a sastoji se od dvije komponente – Java produžetak za preglednike i Java za stolna računala.

Moderne verzije Chromea i Firefoxa ne podržavaju Javu, što znači da se samo radi o sigurnosnom problemu kojeg ste instalirali na računalu. Osim ako razvijate softver za Android ili koristite specijalizirani softver koji koristi Javu, deinstalirajte ju – neće vam trebati.

Microsoft Silverlight

Silverlight je softver sličan Adober Flashu koji je nekad davno omogućavao bogate medijske sadržaje unutar preglednika, no danas ih ne koristi puno stranica – svega 0.03 posto. Nadalje, Chrome i Firefox ne podržavaju Silverlight već godinama, a čini se da ga se riješio i Microsoft koji mu nije pružio podršku unutar Edgea, prenosi tportal.

WinRAR

Premda je instalacija alata za komprimiranje vrlo korisna stvar, WinRAR nije najbolji program koji možete izabrati. Alternativa je moderniji i korisniji 7-Zip koji je jednostavan i u pravilu pokriva potrebe velike većine korisnika. Ako vam je možda ružan, pokušajte s drugim aplikacijama za pakiranje datoteka, no držite se dalje od WinRAR-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar