Razotkrila ih umjetna inteligencija: Kažnjeno tisuće Francuza s tajnim bazenima

Tehnologija 30. kol 202210:442 komentara
Izvor: Dayvison de Oliveira Silva / Pexels / ilustracija

Otkriće neprijavljenih bazena francuskoj poreznoj upravi donijelo je neočekivani priljev od oko 10 milijuna eura, objavili su francuski mediji. Ovaj iznos prikupljen je zahvaljujući jednomjesečnom eksperimentu u kojem je porezna služba zahvaljujući umjetnoj inteligenciji pronašla 20.000 skrivenih bazena.

Vlasnici bazena u Francuskoj moraju ih prijaviti poreznoj upravi, jer oni podižu vrijednost kuće, a to znači i veći porez na nekretninu, javlja BBC.

Da bi pronašli neprijavljene bazene, porezna uprava je koristila softver koji je razvijen u suradnji Googlea i francuske konzultantske kuće Capgemini. Pilot projekt traženja bazena na ovaj način obavljen je u listopadu 2021. godine u devet regija, a zbog dobrih rezultata poreznici sada ga žele primijeniti na teritorij cijele države.

Gradnja bazena počela je cvjetati i prije covid krize, a s radom od kuće koji je donijela pandemija, bazeni su „eksplodirali“ u Francuskoj.

List Le Parisien je objavio da porez na prosječan bazen od 30 kvadrata iznosi oko 200 eura godišnje.

Porezna uprava sada želi proširiti primjenu softvera, tako da traže ne samo bazene, već i nadograđene terase, trijemove, ljetnikovce i druge objekte na koje se porez također plaća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar