Sprema se novi udarac Putinu?

Tehnologija 25. stu 202208:38
Izvor: Yuri KADOBNOV / AFP/ ILUSTRACIJA

Rusija će vjerojatno izgubiti svoju najveću tehnološku tvrtku, što bi pomrsilo planove Vladimira Putina o poticanju ruskih alternativa zapadnoj tehnologiji.

Yandex, koji se često naziva ruskim Googleom, najveća je internetska tvrtka u zemlji, a najpoznatija je po svom pretraživaču i aplikacijama za prijevoz. Njegova matična tvrtka sa sjedištem u Nizozemskoj želi sada izaći iz Rusije zbog mogućeg negativnog utjecaja koji bi ukrajinska invazija mogla imati na njezino poslovanje, piše Insider pozivajući se na New York Times.

Odlazak najvećeg ruskog tehnološkog diva zadao bi udarac ruskom predsjedniku koji ulaže znatne napore u proizvodnju ruske tehnologije i robe uslijed sankcija koje im onemogućavaju pristup zapadnim dobavljačima.

Kao dio većeg plana restrukturiranja o kojem je prvi izvijestio ruski medij The Bell, Yandexova matična tvrtka (zvana Yandex NV) preselit će izvan Rusije svoje nove poslove i tehnologije, uključujući autonomne automobile, strojno učenje i usluge računarstva u oblaku, izvijestio je Times.

Tim će tvrtkama trebati pristup zapadnim tržištima, stručnjacima i tehnologiji, a sve je to neodrživo dok ruska invazija na Ukrajinu traje, a zapadne sankcije ostaju na snazi.

Odluka će ovisiti i o Kremlju

Međutim, odluka o premještanju Yandexovih novonastalih tehnoloških poslova možda nije na njegovoj matičnoj tvrtki. Tvrtka će morati dobiti odobrenje Kremlja za prijenos tehničkih licenci registriranih u Rusiji izvan zemlje, izvijestio je The Times. Osim toga, Yandexovi dioničari morali bi odobriti širi plan restrukturiranja.

Yandex je zapošljavao više od 18.000 ljudi, bio je vrijedan više od 31 milijarde dolara, a često ga nazivaju i “Googleom Rusije”.

No od ruske invazije na Ukrajinu, tisuće zaposlenika Yandexa napustilo je Rusiju, a cijena dionica tvrtke uvrštenih na njujorškoj burzi izgubila je više od 20 milijardi dolara na vrijednosti gotovo odmah nakon početka rata, prije nego što je obustavljeno trgovanje dionicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar