Svi u njemu pišemo, no jeste li znali za ove trikove za Microsoft Word?

Tehnologija 04. lip 202112:45 > 12:58
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Microsoft Word, jedan od najpopularnijih programa za dokumente, pun je skrivenih značajki koje zbilja mogu poboljšati i olakšati svakodnevni rad.

Istraživanje često korištenih programa se uvijek isplati. Ako ove trikove počnete koristiti često, pitat ćete se što ste do sad radili bez njih, objašnjava Insider.

Ako nastojite urediti tekst koji ima velik broj paragrafa, znajte da je ‘¶’ simbol vaš vrlo dobar prijatelj. Ova oznaka u Wordu označava prekid linije unutar dokumenta.

Tipka ‘Show/Hide ¶’ u traci ‘Paragraph Settings’ smještena je u kartici ‘Home’ i izgleda kao simbol ¶. Moguće ju je aktivirati i deaktivirati klikom.

Uz sve češći rad od kuće, velik broj ljudi susreće se sa dokumentima koji su privilegirani ili zakonski zaštićeni. Za dodatni sloj sigurnosti, uvijek možete dodati lozinku u dokument i time spriječiti neželjene pojedince da ga pročitaju ili uređuju. Zaporku aktivirate klikom na ‘File’ izbornik smješten u gornjem lijevom kutu ekrana. Dobit ćete novi izbornik na kojem trebate izabrati zaštitu dokumenta klikom na ‘Protect Document’ i ‘Encrypt with Password’ – komandom kojom ćete dodati lozinku.

No pazite – ako zaboravite lozinku dokumenta u Wordu, ne postoji način na koji ju možete vratiti.

Ukoliko se morate koncentrirati na pisanje, obavezno isprobajte ‘Focus’ način rada koji će aplikaciju staviti na puni ekran i maknuti sve tipke. Za ulazak u Focus način rada kliknite na ‘View’ izbornik i birajte ‘Focus’.

Kratice za odabir teksta korisnicima pružaju vrlo učinkovit i brz pristup uređivanju rečenica ili nekoliko linija teksta. Ako držite CTRL i kliknete na riječ, birat ćete cijelu rečenicu u kojoj se ona nalazi. Ako nastavite držati tipku, možete dvaput kliknuti na riječi ili linije teksta i izabrati ih čak i ako nisu vezani sa originalnom rečenicom. Pomoću ove ćete metode moći uređivati cijeli izabrani tekst, umjesto riječ po riječ, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar