Ribić oštro na Oreškovića: Vlada krši zakon

Vijesti 29. sij 201615:16 > 15:17
N1

Matica hrvatskih sindikata u petak je u otvorenom pismu zatražila od premijera Tihomira Oreškovića da povuče prijedlog Zakona o uskrati isplate uvećanja plaća po osnovi ostvarenih godina radnog staža jer je nezakonit, te ga pozvala da otvori istinski dijalog sa sindikatima.

Predloživši ponovno donošenje Zakona o uskrati, kojim se već po četvrti puta uzastopno, nedopušteno i protupravno zakonom poništavaju kolektivni ugovori, izravno ste postupili protivno rješenju Ustavnog suda od 24. srpnja 2014. godine, poručuje Oreškoviću predsjednik Matice Vilim Ribić.

Tim je rješenjem, podsjeća Ribić, određeno da Vlada nema mogućnost daljnjeg produljenja uskrate prava na povećanje plaća za 4, 8 i 10 posto, a da prethodno o tome ne pregovara sa sindikatima.

U suprotnom, Vlada je dužna osigurati ta sredstva za isplatu u državnom proračunu za ovu godinu, odnosno donošenje novog zakona o uskrati izrijekom je isključeno, upozorava predsjednik Matice.

Citirajući 31. članak Ustavnog zakona, Ribić napominje da je Vlada, predloživši Saboru ponovno donošenje Zakona o uskrati, postupila protivno svojoj zakonskoj obvezi da provodi odluke i rješenja Ustavnog suda. Tim je člankom također određeno da je upravo Vlada dužna, preko svojih tijela državne uprave, osigurati provedbu odluka i rješenja Ustavnog suda.

“Ako Vi, kao predsjednik Vlade postupate suprotno nalozima Ustavnog suda, kakvu poruku šaljete građanima ove zemlje i kome se oni mogu obratiti za zaštitu? Imate li iskustva da se, primjerice, u Kanadi, kao ustavnopravno uređenoj državi, postupa na ovaj način? Također Vas molim da s nama podijelite svoje dosadašnje poslovno iskustvo te nas informirate koliko ste se često u tom poslovnom okruženju susretali s ovakvim slučajevima opetovanog, jednostranog kršenja preuzetih ugovornih obveza”, piše Ribić premijeru.

Naglašava da sindikati imaju razumijevanja za svu složenost i težinu gospodarskih okolnosti u kojima svi zajedno moraju funkcionirati. “Međutim, ako od sindikata u tim okolnostima tražite ustupke, pristojno je i u krajnjoj liniji zakonito s njima o tome najprije razgovarati”, poručuje Ribić Oreškoviću te ga poziva na ispravljanje nezakonitog poteza i “otvaranje istinskog socijalnog dijaloga”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.