Matić: Očekujem dostojanstvenu Kolonu sjećanja u Vukovaru

Vijesti 14. stu 201413:55
Cropix/Dragan Matić

Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je u petak kako očekuje da će obilježavanje Dana sjećanja u Vukovaru idući utorak biti dostojanstveno te je ponovio da je odgovornost na organizatoru, odnosno gradu Vukovaru i gradonačelniku Ivanu Penavi.

Očekujem da će biti dostojanstvena Kolona sjećanja na sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, kakvu Vukovar i zaslužuje, rekao je Matić u izjavi novinarima nakon dodjele odlikovanja pripadnicima 204. vukovarske brigade u Uredu predsjednika Republike Ive Josipovića.

Prethodno je u šali kazao da bi, kad bi znao što će se dogoditi u Vukovaru u utorak 18. studenoga, to značilo da ima “moći predviđanja”. “I onda bih išao u kladionicu i zarađivao novce, ne bih se ovdje mučio”, rekao je.

Ako dođe do nemilih scena kao prošle godine, kazao je, odgovornost preuzima organizator, odnosno grad Vukovar i gradonačelnik.

Najavio je i da će od iduće godine “sve memorabilije vezane uz Vukovar i Domovinski rat u Vukovaru preuzeti Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata”. “Na taj ćemo način konačno spriječiti u začetku bilo kakvu moguću politizaciju ove priče”, rekao je.

Matić se osvrnuo i na proglas koji je u petak objavio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, odnosno na interpretaciju iz proglasa da je državni vrh prošle godine odustao od suđelovanja u koloni sjećanja.

“Sve ste vidjeli, sve je zapisano filmskom trakom, a netko tko želi okrenuti prošlost i ispričati je na drugi način, to morate pitati njih. Ja najbolje znam kako sam se osjećao prošle godine, najbolje znam izraze lica veleposlanika…, a oni koji to žele prebrisati i napisati nekim drugim bojama – na volju im”, rekao je Matić.