'Hrvatska je sposobna odgovoriti na izbjegličku krizu'

Vijesti 04. velj 201614:23 > 14:27
Izvor: N1

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izrazio je u četvrtak zadovoljstvo dogovorom koji su u srijedu u Skopju, na prijedlog Hrvatske, postigli ravnatelji policija Austrije, Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, a prema kojem će se na makedonsko-grčkoj granici od ponedjeljka raditi profilacija izbjeglica.

“Postignut je ogroman napredak po pitanju izbjeglica jer će se ukupna profilacija izbjeglica vršiti na granici Makedonije, rekao je Orepiću novinarima nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima.

Profilaciju će zajednički obavljati policijske snage Slovenije, Hrvatske i Makedonije, objašnjava Orepić, a dva su kriterija – primat će se izbjeglice iz ratom ugroženih zemlja i oni koji se izjasne koje im je krajnje odredište.

“Mi smo dali tu inicijativu i najviše ćemo povući na početku s našim tehnikom i ljudima”, rekao je ministar dodavši da će hrvatska policija na grčko-makedonsku granicu otići najvjerojatnije već u ponedjeljak.

Na taj ćemo način problem izbjeglica značajno smanjiti na području Srbije, Hrvatske i Slovenije, dakle na tragu smo dobrog rješenja, uvjeren je Orepić koji nije htio nagađati o mogućem broju izbjeglica na proljeće. “Reagirat ćemo prema stvarnoj potrebi, ne želim se baviti predviđanjima. Hrvatska je sposobna odgovoriti na izbjegličku krizu”, naglasio je.

Standardizaciju registracije migranata i uspostavljanje zajedničkih kriterija

Novinarima je pritom podijeljen nacrt zaključka sa satanka ravnatelja policije u kojem, među ostalim, stoji da će države uložiti napor za “standardizaciju registracije migranata i za uspostavljanje jasnih zajedničkih kriterija koje migranti moraju ispuniti kako bi mogli prolaziti rutom”.

Strani policijski službenici u Makedoniji, prema sporazumu, imaju zadaću pružiti pomoć makedonskoj policiji u zaštiti državne granice i jačanju graničnih pregleda te pružanja zajedničkog jedinstvenog profiliranja za daljnje tranzite migranata, jasno navodeći uvjete i ograničenja koje su uvele ili nalažu države koje su željena krajnja odredišta.

U sporazumu se navodi da se s provedbom dogovorenih mjera kreće najkasnije 10. veljače.

Orepić je opovrgnuo da Zagrebom “tumaraju” izbjeglice vraćen iz Slovenije kazavši kako je trenutačno u Zagrebu 41 izbjeglica i to stoga što, objašnjava, nisu odredili krajnje odredište te imaju rok od mjeseca dana da napuste Hrvatsku.

Te će izbjeglice biti poslane u kamp u Slavonski Brod, dodaje ministar te opovrgava da se režu troškovi za taj kamp. Troškovi se usklađuju s realnim potrebama, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.