'Uvodi se totalitarizam, ovo je vrlo opasna situacija'

Vijesti 05. velj 201618:31 > 18:34
Podijeli:
Izvor: N1

Gost Dnevnika u 18 bio je saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić.

Predsjednica je danas smijenila ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Tko sada upravlja obavještajnim sektorom? Tko ga nadzire?

“Ne nadzire ga nitko, a tko upravlja to još ne znamo. Nakon smjene Dragana Lozančića i nakon toga što vladajuća koalicija danas nije htjela Ranka Ostojića imenovati predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, obavještajni sustav će biti bez nadzora i kontrole. To je upravo ono što su HDZ i partneri htjeli postići neimenovajući Ostojića.

Tim odborom mora predsjedavati predstavnik najsnažnije oporbene stranke, a to je SDP. Većina mora podržati prijedlog manjine jer manjina sama ne može izglasati predsjednika.

Ovo je udar na temelj demokracije, to je nezapamćeno u Saboru. SDP je prije četiri godine izabrao Miroslava Tuđmana unatoč brojnim razlozima protiv – on je kontrolirao tajne službe kada se pratilo i prisluškivalo ne samo novinare, već i cijele redakcije.”

Danas ste u Saboru bili prilično oštri. Miroslav Tuđman optužio vas je da koristite retoriku poput “jugokomunističkih aktera koji su 90-ih radili na velikosrpskoj politici”.

“Kad sve ovo što se danas uzme kumulativno – neimenovanje Ostojića, smjena Lozančića i napadi na medije koji dolaze od ministra Hasanbegovića, vidi se da to nije slučajno.

U situaciji smo kad nitko ne kontrolira tajne službe. Uvodi se totalitarizam i ovo je prijeteća i vrlo opasna situacija. Pa tko će kontrolirati tajne službe? HDZ koji ih je i odabrao? Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne može funkcionirati bez predsjednika, a upravo to su oni željeli.

Mi u oporbi ćemo iskoristiti sva zakonska sredstva. Pozivamo javnost i vas medije da nam pomognete, da javnost ne misli da je ovo jednostavna stvar. Ovo je opasna situacija. Ove stvari su povezane, nisu slučajne. To je sve u skladu s Karamarkovim preizbornim obećanjem – kod kuće ćemo moći govoriti i misliti što želimo, a u javnosti samo ono što je politika HDZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.