Nasilje nije hrabrost: Dodijeljena Nagrada Luka Ritz

Vijesti 16. stu 201414:50 > 14:59
Cropix/Ronald Gorsic

Nagradu Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dobili su posthumno - učenik Luka Mihalić iz Osnovne škole Tituša Brezovačkog te srednjoškolka Barbara Rubinić iz I. gimnazije koja je nagradu primila iz ruku predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Darinka Kosora i zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek, dok su Lukinu nagradu preuzeli njegovi roditelji.

Luka Mihalić, učenik Osnovne škole Tituša Brezovačkog znatno je pridonio, u veljači ove godine, tradicionalnoj sportsko-humanitarnoj priredbi svojim prijedlogom da se tijekom priredbe u njegovoj školi omogući prikupljanje krvotvornih matičnih stanica od dobrovoljnih darivatelja čijem se pozivu odazvala se Zaklada Ana Rukavina, brojni sportaši i treneri te se u Registar upisalo 77 potencijalnih darivatelja koštane srži.

“Ova nagrada znači nam puno i drago nam je da je Grad Zagreb prepoznao nastojanja našeg sina”, rekao je Lukin tata Branko i naglasio kako bi Luka danas bio sretan da čuje da je u registru već 200 upisanih potencijalnih darivatelja koštane srži i ponosan da je na današnjoj svečanosti. Nagradu je posvetio oboljeloj preminuloj i djeci koja se bore s teškim bolestima.

Srednjoškolka Barbara Rubinić, učenica I. gimnazije, nositeljica je naslova Učenice generacije što joj je Nastavničko vijeće I. gimnazije dodijelilo zadnje dvije godine. Aktivna je članica i suvoditeljica Volonterskog kluba I. gimnazije te dobitnica nagrade škole u kategoriji Najvolonteri za 2012./13.

Barbara je rekla da joj je nagrada poticaj da se nastavi baviti volontiranjem te obilaskom djece u Specijalnoj bolnici Gornja Bistra. “Vidjela sam koliko ima beskućnika i siromaštva, poželjela sam se baviti pomaganjem i tim ljudima”, rekla je objasnivši kako to da je vrlo mlada i istodobno vrlo socijalno osviještena.

Cropix/Ronald Gorsic

Prigodnoj svečanosti nazočili su roditelji Luke Ritza, Suzana i Reno, te dosadašnji dobitnici Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost koju Gradska skupština dodjeluje svake učenicima od 5. do 8. razreda zagrebačkih osnovnih škola te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola Grada Zagreba koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, izrazitoj toleranciji i promicanju mira, slobode i jednakosti među svojim vršnjacima.