'Apsolutno je nužna puna kontrola hrvatske granice'

Vijesti 02. ožu 201613:12 > 13:16
Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u srijedu u Labinu kako je apsolutno nužna puna kontrola hrvatske državne granice, što ne znači zatvaranje granice niti nehumano postupanje prema migrantima, nego znači zaštitu hrvatske nacionalne sigurnosti.

“Ne mogu vam u ovom trenutku ništa posebno komentirati. Čini mi se da kada je riječ o migrantskoj krizi, zapravo nekako sve dolazi na ono što sam govorila na samom početku, a to je da je apsolutno nužna puna kontrola granice.

To ne znači zatvaranje granice, to ne znači nehumano postupanje prema migrantima već to samo znači – zaštita nacionalne sigurnosti pa i samih migranata koji su često metom terorizma i terorističkih napada”, izjavio je predsjednica Grabar Kitarović u Labinu gdje je nazočila svečanoj akademiji u povodu 95. obljetnice Labinske republike.

Na upite novinara koja bi bila uloge vojske na granici, ministar obrane Josip Buljević koji je također u Labinu, istaknuo je kako će uloga vojske biti kao i do sada i koristit će se u humanitarnom pomaganju izbjeglica.

“Vojska već pruža logističke usluge, a moguće je da će pomagati policiji u slučaju potrebe da kontrolira granicu. Dakle vojska će se pojaviti kao ispomoć policiji ukoliko to bude potrebno”, zaključio je ministar Buljević.

I predsjednik Vlade Tihomir Orešković jučer je, nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu rekao kako “trenutno razmatramo da, ako to bude potrebno, u zaštiti granica policiji pomogne i vojska, i to u svrhu humanijeg tretmana izbjegličkih tokova“.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Kraramarko sinoć je potvrdio da će se ići u izmjene Zakona o obrani kako bi Hrvatska vojska mogla na granici pomoći policiji prilikom čuvanja granica u nekim specifičnim i specijalnim situacijama, te da moramo čuvati svoju granicu kao što to radi i Slovenija, Mađarska, Austrija.

Istaknuo je kako se želi da hrvatska granica bude kontrolirana i da se izbjeglice, u onom broju koji je dogovoren sa susjednim zemljama, usmjeravajuu prema legalnim prijelazima te na legalan i human način prevezu u zemlju u koju žele ići.