Šustar najavio novi model subvencije prijevoza učenika

Vijesti 13. ožu 201621:56 > 21:59

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar najavio je u nedjelju da se ove školske godine zadržava model sufinanciranja prijevoza srednjoškolskih učenika, a da se s novim modelom, prema imovinskom cenzusu, kreće od nove školske godine.

“Bit će novaca. S novim se modelom kreće od nove školske godine”, rekao je Šustar za Dnevnik Nove TV odgovarajući na pitanje hoće li u travnju učenici dobiti novac za prijevoz kao što su ga dobivali zadnjih godina.

Vlada je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom. Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna tako bi se smanjio od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu, reako je Šustar u četvrtak kada je objavljen prijedlog državnog proračuna.

U razgovoru za Novu TV večeras je ministar Šustar istaknuo kako se što prije treba uvesti imovinski cenzus, da se distribucija sredstava preraspodijeli u nekoliko razdjela, tako da će oni koji imaju više na drugačiji način snositi od onih koji imaju manje.
“Ono što je ključno je da se oni koji su najranjiviji, da će i dalje ići po 100%, ali da će to biti pravilno raspodijeljeno i ono što je ključno po meni je da je taj imovinski cenzus nešto što Europska komisija odavno očekuje od nas i što je još važnije, imovinski cenzus dopušta svima nama da se prijavimo na europske fondove, tako da se i s te strane poboljšava situacija”, rekao je Šustar.

Poručio je da su uštede potrebne. “To su takozvane strukturne uštede. Mi imamo obaveze prema Europskoj komisiji. Ministarstvo financije je pred nas postavilo jasne limite”, odgovorio je Šustar na pitanje kome je u Vladi “palo na pamet da se taj dio reže”.

Istaknuo je da nakon 25 godina treba uvesti red i pravedniji sustav u vezi s prijevozom srednjoškolskih učenika u međumjesnom prijevozu. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar podsjetio je da je da kompletan prijevoz koji se odnosi na osnovne škole ostaje netaknut i ide prema starom modelu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.