'Ako budu bezobrazni, Hrvati će morati strepiti od mene'

Vijesti 31. ožu 201612:03 > 12:27
N1

Vojislav Šešelj obratio se novinarima nakon što je u Haagu donesena oslobađajuća po svim točkama optužnice.

”Dame i gosopodo maloprije su me suradnici obavijestili o presudi. Ovog puta poslije tolikih procesa nevino optuženim Srbima koji su drakonski kažnjeni pojavilo se dvoje časnih i poštenih sudaca koji su pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska i donijeli su s pravnog aspekta jedinu moguću presudu. Izražavam ogromno žaljenje što moji prijatelji Martić aktualni predsjednik SAO Krajine u zatočeništvu i Karadžić prvi predsjednik RS nisu imali časne i poštene suce. I oni bi bili osolobođeni da je bilo tako”, kazao je na početku Šešelj.

”Moj stav o haškom sudu kao antisrpskom nije se ni za dlaku promijenio. Kad sam krenuo u Haag znao sam da mi ne mogu dokazati niti jedan zločin. Tamo sam razbio sva lažna svjedočenja. Nije me mnogo interesirala izrečena presuda”, nastavio je.

”Svjetska javnost je zaboravila kroz kakve je muke prolazi srpski narod 90-tih. Kad su zapadne sile podržavale sve srpske neprijatelje. Koliko su Hrvati pobili nedužnih Srba u gradovima pod svojom kontrolom. U BiH se vodio krvavi građanski rat u kojem je Zapad stajao na strani naših protivnika. Zapad je bombardirao i Srbiju da bi albanski treroriti preuzeli vlast u pokrajini. To bombardiranje i ranija bombardiranja mi kao narod nikad nećemo zaboraviti. Od nas koji su nas bombardirali ne mogu očekivati da im budemo prijatelji”, dodao je Šešelj.

”Citirali su moju izjavu iz sudskog procesa. Ideja velike Srbije je podjednako snažna i bez mene i samnom. Ja sam samo sitni djelić doprinio svojim ratnim i političkim angažmanom. Ideja velike Srbije je  besmrtna”, rekao je.

”Podnio sam zahtjev da mi se isplati odšteta od 12 milijuna eura, a sad bih mogao dopuniti zahtjev za još 2 milijuna eura jer sam osjećao veliku patnju dok sam čekao presudu. Razbolio sam se od novih boleština”, rekao je.

”Republiku Srbiju neću tužiti. Ja sam bio veoma prihvatljiv skoro cijeloj Srbiji. Međunarodni tribunali nemaju nikakvog pravnog smisla samo su instrument zapadnih sila. Ovo je sudsko vijeće doprinijelo da se skine ljaga sa srpskog naroda”, kazao je Šešelj.

Dio odštete ću potrošiti na stranku, a do na dobrotvorne svrhe, kulturnim institucijama. Već se dugo bavim idejom da financiram tiskanje cijele srpske književnosti. Ne očekujem čestitku državnog vrha niti me interesiraju. Ako budu bezobrazni, Hrvati će morati strepiti od mog odgovora.

Vidite kako sam im promijenio kadrovsku politiku. Najurio sam Josipovića i doveo moju dragu Kolindicu. Očekujem da pozove u posjet, imam neka obećanja za izvršiti.

Vjerojatno nećemo doživjeti da međunarodni sud osudi one koji su bombardirali Srbiju. A oni su u Srbiji osuđeni na 20 godina. Ali kad je došla osmanlijska vlast, sve su presude poništene”, kazao je Šešelj.

Tijek izricanja presude pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.