Što je plenum?

Vijesti 03. tra 201615:16 > 15:29
Marko Lukunic/Vecernji list/Pixsell

Riječ plenum je latinska i znači pun, odnosno potpun. Upravo će se plenum idućeg tjedna održati na Filozofskom fakultetu zbog ideje funckionera Zagrebačkog sveučilišta da spoje nespojivo - Filozofski i Katolički bogoslovni fakultet, a na dnevnom redu naći će se i smjena prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju, profesorice Branke Galić.

Ona je, podsjetimo, smijenjena niti dva tjedna nakon tribine “Velečastivi na Filozofskom fakultetu”, na kojemu je izložila zašto su ustanove zasnovane na različitim pravnim temeljima – građanskom i kanonskom pravu – nespojive.

Tim povodom sazvano je okupljanje obrazovnog kadra, studenata fakulteta i zainteresirane javnostiu obliku koji je popularizirala generacija 2009. godine, zahtijevajući besplatno obrazovanje. U nastavku se zainteresirani mogu informirati o osnovnim pravilima plenuma po naputku Studentskog zbora Filozofskog, što je za organizatore vrlo važno, kako na sam dan plenuma ne bi došlo do nenamjerne opstrukcije rada.

Plenum

Otvoreni skup (sastanak, sjednica) kojemu mogu pristupiti svi zainteresirani koji imaju zajednički problem ili trebaju donijeti zajedničku odluku. U plenumu svi imaju jednako pravo sudjelovanja u raspravi, donošenja odluka i izvršavanja tih odluka. Može se organizirati na stalnoj (npr. tjednoj) bazi ili se na samom plenumu može donijeti odluka o održavanju sljedećeg.

Ravnopravnost sudionika plenuma odnosi se i na „tehničko osoblje“ plenuma: ljude koji će pripremiti plenum (oglasiti da se održava, rezervirati mjesto na kojem će se održati, priskrbiti opremu za održavanje itd.), ljude koji će se brinuti o raspravi za vrijeme samoga plenuma (moderirati raspravu, pratiti red javljanja, davati i po potrebi oduzimati riječ, predstavljati točke dnevnog reda, čitati obavijesti, itd.) te ljude koji će se pobrinuti da se odluke donesene na plenumu provedu (koordinirati rad radnih grupa, pratiti medijske odjeke neke akcije, itd.). Pojedinci zaduženi za izvršavanje plenumskih zadataka mogu imati mandat ili biti delegirani izravno na plenumu, kojemu na sljedećoj sjednici podnose izvještaj i odgovaraju za ono što (ni)je provedeno.

Tko je tko?

Radna grupa za tehnikalije

Otvorena je za sve zainteresirane i sastaje se minimalno sat vremena prije plenuma. Izrađuje skicu dnevnog reda i osigurava opremu potrebnu za plenum. Predloženi dnevni red daje plenumu na usvajanje.

Moderator

Moderatori čitaju dnevni red, daju sudionicima riječ prema redu javljanja, moderiraju raspravu, sažimaju zaključke rasprave, predlažu pitanja za glasanje. Mogu prekinuti raspravu i udaljiti sudionika ako opetovano krši pravila plenuma. Za svaki plenum bira se novi moderator.

Zapisničar

Vodi grubu verziju zapisnika projiciranog na platnu. Sastavlja pročišćeni zapisnik koji se objavljuje.

Redari

Redari čuvaju opremu i red na plenumu, prate red javljanja sudionika, prebrojavaju glasove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.