Na Trgu sv. Marka u organizaciji Ministarstva zdravlja povodom Svjetskog dana zdravlja građani mogu izmjeriti šećer i tlak te dobiti savjete od zdravstvenog radnika. Ovogodišnja tema je dijabetes, a cilj akcije je dodatno promovirati važnost preventivne zdravstvene zaštite u otkrivanju i liječenju dijabetesa u RH.
Mjerenju tlaka pristupio je i premijer Tihomir Orešković dolazeći na sjednicu Vlade. Tlakomjer mu je očitao povišen krvni pritisak – 177/108. Kada su ga okupljeni novinari upitali s kojim se ministrom vidio prije mjerenja tlaka, premijer se nasmijao i rekao: “Neću komentirati!”
Najviši tlak u Banskim dvorima ima ministar branitelja Tomo Medved. On iznosi 210/105. Ministar je komentirao kako je to zbog posla i dodao da uzima lijekove za snižavanje tlaka…
I Boži Petrovu izmjerili su pomalo povišen tlak – 157/97.
Mjerenju je pristupio i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepiću, iza kojega je ‘turbulentnih’ par danja. Njemu je izmjeren tlak 157/84 na što je ministar uz smijeh rekao da “aparat sigurno nije dobro radio”.
Petrov o povećanju dopunskog: ono poskupljuje, ali neke druge stvari za građane će pojeftiniti #n1info pic.twitter.com/34ablZBuJd
— Katarina Brecic (@kbrecic) April 6, 2016
Ministar graditeljstva Lovro Kuščević ima tlak 175/80. Rezultat ga je začudio: Interesantno, jutros u 8 na sistematskom pregledu izmjerili su mi 130/80.
Tlak u granicama normale imao je predsjednik Sabora Željko Reiner. Njemu su izmjerili 134/90. Ipak, u šali je komentirao kako mu je donji tlak malo visok pred novinarima.
Razgovarali smo sa zagrebačkim liječnikom koji nam je prokomentirao zabilježene povišene vrijednosti kod premijera i ministara. Visoki tlak, kazao je, pojačava opasnost od infarkta i moždanog udara te osobe koje bilježe vioke vrijednosti moraju posjetiti liječnika.
Osim Tome Medveda koji već pije lijekove, isto bi trebao činiti i premijer. Svakako bi, smatra naš sugovornik, trebao konzultirati liječnika kako bi mu sugerirao terapiju.
Nijedan od ministara s visokim tlakom, dakako, ne bi smio piti alkohol, jesti preslanu hranu i – što je najvažnije – ne bi se smjeli živcirati.