Ministar negira da blokira EU fondove neprofitnim medijima

Vijesti 06. tra 201615:35 > 15:40
Izvor: N1

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović upitan je nakon sjednice Vlade blokira li ministarstvo neprofitne medije u apliciranju na fondove Europske unije.

“Ne”, kratko je odgovorio, kao i na potpitanje radi li se o dezinformaciji.

“Da.”

Slično je bilo i s pitanjem mogu li neprofitni mediji povlačiti novac iz Europskih fondova.

“Mogu”, kazao je.

Upitan je zatim o napisima Faktograf.hr-a, koji je ustvrdio da će se neprofitnim medijima – barem zasad – uskratiti mogućnost financiranja iz fondova EU.

“Ne znam, nisam vidio, prva vijest”, kazao je.

Naime, Faktograf piše kako se tijekom 2016. godine ipak neće provoditi natječaji najavljeni u sklopu programa “Mediji zajednice”, za koje je iz Europskog socijalnog fonda predviđeno 30,6 milijuna kuna.

Kompletni program “Mediji zajednice”, s cijelim svojim predviđenim budžetom od 30,6 milijuna kuna, jednostavno je nestao iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U planu za prošlu godinu bilo je predviđeno da se natječaji krenu provoditi u prosincu 2015. godine.

Odluka da se predmetni natječaji – na kojima bi neprofitni mediji, ali i jedinice lokalne samouprave, mogli konkurirati za potpore u iznosu od 170 tisuća do 1,5 milijuna kuna – ove godine ne započnu provoditi potpuno je besmislena, ako se zna da je sve bilo spremno još krajem prošle godine, ali su aktivnosti Ministarstva kulture kao nositelja projekta tada bile blokirane zbog rezultata parlamentarnih izbora i nemogućnosti formiranja Vlade.

Radi se o već ugovorenom novcu iz EU fondova, koji je unutar Operativnog programa ljudski potencijali već isprogramiran tako da se koristi za financiranje između ostalog medija u zajednici tj. neprofitnih medija kako bi se doprinijelo, kako stoji u Operativnom programu, “poboljšanju pristupačnosti umjetnosti i kulturi, razvijanju kreativnosti mladih te aktivno i zdravo starenje umirovljenika”. Novac je moguće prenamijeniti i na neke druge ciljeve, ali takve prenamjene za sobom povlače izmjenu samog Operativnog programa, kao i pratećih dokumenata uključujući i one temeljem kojih se natječaj raspisuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.