FOTO | Pogledajte kako Zadrani slave prestižnu titulu

Vijesti 10. tra 201615:30 > 15:33
Dino Stanin/PIXSELL

Priznanje Najbolje europske destinacije 2016. Zadar je u nedjelju obilježio svečanošću u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada i Turističke zajednice, limena glazba, folklorne skupine i klape, a priznanje je gradonačelniku Božidaru Kalmeti uručio direktor portala European Best Destinations (EBD) Maximilien Lejenue.

Zastavu EBD-a s Gradske straže na Narodnom trgu razvili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja u nazočnosti brojnih Zadrana i turista.

Čestitajući Zadranima na velikom turističkom priznanju, Maximilien Lejenue kazao je kako je Zadar zasluženo ponio titulu Najbolje europske destinacije 2016. zbog bogate kulturne, povijesne i prirodne baštine. “Ovu pobjedu zaslužili su ponajprije građanke i građani Zadra, koji su najbolji primjer gostoljubivosti svim turistima i posjetiteljima njihova grada”, dodao je Lejenue, koji i u neformalnim i u službenim razgovorima nije prestao isticati ljepote Zadra, otoka, prirode Zadarske županije i ljudi.

“Dovoljno je samo pogledati kroz prozor iz aviona kad dolazite u Zadar. Odmah znate kako ćete doživjeti nešto jedinstveno, posebno. Nemoguće je ostati ravnodušan na ljepote Zadra jer imate neusporediv i nevjerojatan grad. Ne znam točno značenje imena Zadar, ali za mene i za milijune putnika Zadar je sinonim za ‘vauu’“, rekao je Lejenue.

“Gledano kroz PR, to je velika stvar za cijelu Hrvatsku”

Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratimir Ivičić istaknuo je kako to priznanje nije važno samo za Zadar, nego i cijelu Hrvatsku. “Ovo je nemjerljiv uspjeh, gledano kroz PR, to je velika stvar za cijelu Hrvatsku jer ćemo mi od sutra pa nadalje u svakoj turističkoj komunikaciji isticati da je Zadar izabran za europsku destinaciju godine”, poručio je Ivičić te istaknuo kako je HTZ trenutačno druga nacionalna turistička organizacija u svijetu na najpoznatijim društvenim mrežama po aktivnosti, po broju fanova.

Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

Zadar je tu titulu dobio osvajanjem najvećeg broja online glasova na portalu European Best Destinations u veljači, u konkurenciji 20 europskih gradova među kojima su bili London, Atena, Barcelona, Pariz. Glasalo se od 20. siječnja do 10. veljače i Zadar je dobio 57.616 glasova, od čega je 53,4 posto izvan Hrvatske.

“Kad su nas zvali prijatelji iz Zadra da ih podržimo, mi smo to vrlo rado učinili i vjerojatno smo dali jedan mali obol svemu tome, ali je cijelu tu pozitivnu lavinu koja je dovela do ove fantastične pobjede pokrenulo troje mladih ljudi, Loreta Bačić, Mate Pece i Vedran Božićev,” pohvalio je Ivičić kampanju koju su mladi Zadrani pokrenuli kako bi njihov grad pobijedio u nominaciji portala European Best Destination.

Zadar bio uvršten i u „skrivene destinacije“

Na dodjeli priznanja bio je i zamjenik ministra turizma Robert Pauletić, koji je rekao kako mu je drago da je ta “lijepa nagrada došla u Zadar koji je naš turistički dragulj i to svakako zaslužuje“.

“Ministarstvo turizma s ministrom Antonom Klimanom na čelu čestita Gradu Zadru na ovoj prestižnoj nagradi. Ministarstvo je i prije podupiralo Zadar u mnogo projekata i odsad će, naravno. Ovo priznanje plod je dugogodišnjeg vrhunskog rada gradonačelnika Kalmete i svih turističkih djelatnika u gradu, županiji i šire. Vjerujem da će Zadar potvrditi titulu turističke metropole”, rekao je zamjenik ministra Pauletić.

Zadar je prošle godine na portalu EBD bio uvršten u „skrivene destinacije“ koje svakako treba posjetiti, a ove godine EBD-ovi „turistički inspektori“ u istu kategoriju uvrstili su Preko na otoku Ugljanu, Cavtat i Hvar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.