Sedmodnevni odmor u Grčkoj Srbima nude za 50 eura

Vijesti 11. tra 201608:04 > 08:09
Pixabay

Iako mediji u Srbiji posljednjih dana navode da je zanimanje njihovih građana za odmor na hrvatskom Jadranu ove godine sve veće zbog toga što ga pokušavaju zamijeniti za njima omiljene i jeftine odmore u Turskoj, Egiptu i Tunisu, u agencijama koje posreduju u putovanjima građana Srbije prema Hrvatskoj nema takvih podataka.

Isto tako, ni u hrvatskim turističkim agencijama nemaju saznanja o nekom posebno povećanom interesu gostiju iz Srbije za odmor u Hrvatskoj, pa se može pretpostaviti da bi u Hrvatsku i ove godine moglo doći oko 116 tisuća gostiju iz Srbije, koliko ih je bilo i lanjske godine.

Tako trenutačnu situaciju na tržištu za ovogodišnji glavni dio turističke sezone procjenjuju turistički profesionalci, ističući da je Hrvatska za većinu gostiju iz Srbije skupa zemlja za odmor i upravo zato im teško može biti zamjena za nevjerojatno niske cijene kojima ih mami Grčka, Bugarska ili Crna Gora.

Tjedan u Grčkoj za 50 eura

Primjera radi, ovih dana se u Srbiji nudi sedmodnevni odmor u svibnju i lipnju u grčkom Halkidikiju s prijevozom autobusom za nevjerojatnih 50 eura! Toliko bi u Rovinju, Splitu ili Dubrovniku platili tek jedno noćenje u hotelu s manje zvjezdica na fasadi.

Do te cijene, saznaje Slobodna Dalmacija, Grci su došli tako da su srpskim agencijama koje su popunile kapacitete u Grčkoj za srpanj i kolovoz ponudile povoljan smještaj u svibnju i lipnju, nadajući se da će gosti ipak nešto potrošiti kod njih. U Hrvatskoj se međutim, teško može naći bilo kakav aranžman za solidan hotel na tjednoj bazi za cijenu manju od 450 eura.

– Nemamo baš nikakvih naznaka da bi tržište Srbije bilo nešto drugačije ove godine nego lani. Štoviše, izgleda da je interes čak i manji jer im je Hrvatska preskupa. Njihova omiljena destinacija je Grčka, koja se cjenovno ne može uspoređivati s nama jer su im cijene i do tri puta niže u nekim turističkim „paketima“, a tržište Srbije reagira dobro na niske cijene. Grčka tu prednjači ove sezone, ali i Egipat, Tunis i Turska nisu se predali i sigurno će brojnim jeftinim avionskim vezama pokušati dobiti i dio tržišta Srbije – kaže Ivan Pukšar iz „Kompasa“.

Podsjetimo, lanjske godine je Hrvatsku posjetilo 116 tisuća građana Srbije koji su napravili 696.631 noćenje, što je bio rast od 8 posto. Inače, godišnje iz Srbije na odmor u inozemstvo putuje između 800 tisuća i milijun građana, a više od polovica njih ide u Grčku.

Po zanimanju i brojnosti dolazaka gostiju iz Srbije slijede Bugarska, Turska, Crna Gora, Španjolska i Egipat, dok je na sedmome mjestu Hrvatska.