Petrov: Nitko ne relativizira ustaštvo; Žrtve Jasenovca pate

Vijesti 11. tra 201616:01 > 16:03
N1

"Ne želim da se živi dijele nad mrtvima", kazao je Božo Petrov vezano za najave odvojenog obilježavanja proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac. Ustvrdio je i kako zbog ovoga pate žrtve Jasenovca.

Na pitanje o čemu je razgovarao s posebnim izaslanikom za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholasom Deanom i izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za restituciju i kakve su reakcije, Petrov je kazao da je razgovor protekao dobro te da će se nastaviti suradnja koja je postojala. Otvorene su i teme koje su nastale prije pet godina, kazao je Petrov.

“Nismo opterećeni različitim podjelama i zato će ova Vlada to lakše riješiti”, rekao je.

Nije mu jasno zašto se događaju podjele u hrvatskom društvu i to po starim obrascima. “One nisu dobrodošle. Pate žrtve Jasenovca. Nitko ozbiljan u Vladi i hrvatskom društvu ne može negirati zločine ustaškoga režima niti relativizira njihov karakter. Sve se razmirice mogu riješiti dogovorom i razgovorom, a budućnost se treba graditi na poukama iz prošlosti”, kazao je Petrov.

Ne relativizira se, ponovio je, na bilo kakav način zločin iz ustaškoga režima niti se relativizira sam ustaški režim. “Smatram da ovakve podjele, koje se rade, nisu dobrodošle, nisu poželjne, niti se s njima stvara stabilna klima hrvatskoga društva”, zaključio je Petrov.

Odbio je komentirati pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama.

“Nemojte me pitati ništa o sindikatima, sindikati će se sutra rješavati”, kazao je Petrov novinarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.