'Sveti Leopold je svoj život posvetio spajanju ljudi'

Vijesti 16. tra 201609:16 > 09:32
N1

Otkako je tijelo hrvatskog sveca Leopolda Bogdana Mandića, stiglo u Zagreb, već danima izaziva iznimnu pozornost vjernika. Nakon zagrebačke katedrale, tijelo sveca izloženo je u kapucinskoj crkvi svetoga Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Gost Novog dana bio je fra Jure Sarčević.

“Očekivali smo velik broj štovatelja svetog Leopolda, ali nešto ovih razmjera nismo mogli ni zamisliti. Možda ćemo tokom dana doživjeti još iznenađenja jer imamo informacije da dolazi autobusi sa svih strana”, komentirao je fra Sarčević veliki broj ljudi koji su došli vidjeti tijelo svetog Leopolda i napravili red sve od Katedrale do Trga bana Josipa Jelačića.

Što za vjernika znači da se pomoli pred svetim Leopoldom?

“Sveti Leopold je bio božji čovjek. S ljudskog je aspekta bio neprivlačan. Bio je grbav, imao je govornu manu… Ali približio je svima svoju, Božju milost i to je ono što je lijepo. Dodir sa svetim Leopoldom nije ništa čudesno, nego je dodir s Božjom svetošću s onostranošću koja nam treba u našim nevoljama ovdje, u širem području naših zemalja. Leopold je govorio da nijedan čovjek nije od blata da se ne bi unjem našla zrnka zlata. Mi to zlato trebamo tražiti jedno u drugome.

“Leopold je zagovarao prijateljstvo, posvetio svoj život tome da zbliži istočnu, pravoslavnu, i zapadnu crkvu. On je poziv da gledamo pozitivno jedno u drugom”, poručio je fra Sarčević.

Goran Stanzl/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.