Prašnjak: Trebat će nam 60 godina da dostignemo standard EU

Vijesti 16. tra 201610:31 > 10:53
N1

Po standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, dok ih istodobno na burzi rada posao čeka više od 1300. O ovoj temi u Novom danu razgovarali smo s predsjednicom Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Ankicom Prašnjak.

Upozorili ste resorno Ministarstvo na neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koji je ministar zdravlja Dario Nakić donio početkom veljače. Što točno nalaže standard Europske unije, kada je riječ o broju medicinskih sestra i tehničara? 

Mi smo već unazad desetak godina upozoravali na tu činjenicu i dokument o zabrani zapošljavanja i govorili da to nije dobro. Standardi EU u odnosu na naše stanje su potpuno drugačiji i sigurno da su viši nego kod nas. Trebali bi biti jednaki, obzirom da smo i mi dio EU, i da se trebamo usklađivati. Naravno, to se neće dogoditi preko noći, ali moramo početi. U sustavu zdravstva, po nekim dokumentima u našim prilikama, nedostaje 8 – 12 tisuća medicinskih sestara. U časopisu za zdravstvo se i o tome govori, koliko je medicinskih sestara u EU u odnosu na 100.000 stanovnika,. Mi smo 2007. godine imali oko 524, a 2013. godne 658 sestara na 100.000 stanovnika. U EU je ta brojka 850. Navodi se da će Hrvatskoj, ako se ovakav trend zapošljavanja nastavi, trebati 60 godina da dosegne standard Europske unije. U ovom trenutku ovakav dokument nije dobar ni za koga.

U kojim odjelima, je osobito važna uloga medicinskih sestara? Koje su poteškoće s kojima se one, u ovakvom sustavu, susreću?

Postoje razlike od odjela do odjela, neki su intenzivni, neki su manje zahtjevni, ali svi imaju istu problematiku, manjak medicinskih sestara. Manjka ih i na intenzivnim, ali i na jednostavnijim odjelima. Taj je manjak izražen kroz prekovremene sate. Prekovremeni sati su pokazatelji nedostatka medicinskih sestara. Imamo problem da se oni ne priznaju, lome im se satnice na način da ih se pozove ujutro da dođu na 2-3 sata, pa se potkraj mjeseca primijeti da bi sestra mogla imati prekovremene sate, ide se do apsurda da im se ta satnica ne plati i medicinske sestre su iscrpljene, na bolovanjima su, ne mogu osnivati obitelji, nisu stalno zaposlene.

Postoji i velika mogućnost pogreške?

Da, nažalost. Netko tko radi 50, 60, 70 sati tjedno, ali aktivno radi uz bolesnika, od 7-19 uz eventualnu pauzu koju se često nema, sigurno da je mogućnost pogreške velika, ali sestre si daju maksimalno truda, nauštrb sebe i svoga privatnog života.

Do kojih kršenja radnih prava dolazi?

Nepoštivanje kolektivnog ugovora. Kad bi se on poštivao, ne bismo imali problema u tom poslovanju. Potom slijedi nerazumijevanje prema medicinskim sestrama. Ja sam radila kao medicinska sestra 31 godinu i znam svaki segment sestrinskog rada i svaki segment primjene i neprimjene, ne samo u kolektivnom ugovoru, nego i o različitim pravilnicima. Ima uistinu velikih problema, zbog kojih moramo sjesti s ministrom i dogovoriti promjenu i rješavanje problema. Nadamo se da će se dogoditi vrednovanje medicinskih sestara po obrazovanju, one se školuju i na sveučilištima i veleučilištima, ustanove trebaju napraviti sistematizacije, tako da tu treba poraditi, ne samo uz sistematizacju i adekvatne promjene na radilištima, nego treba i uredba plaća. Trebaju se urediti skale. Poslali smo i bivšem ministru taj prijedlog, nismo dobii nikakav odgovor, ako ne dobijemo, tražit ćemo požurnicu.

Medicinske sestre obavljaju i posao s novcem?

Naravno, medicinske sestre imaju taj veliki problem, da uz svoj posao, za ono za što su se školovale, a to je njega bolesnika, a ne knjigovodstvo i različite administrativne poslove, obračune i slično, rade i druge poslove. Medicinske sestre nisu blagajnice, nisu završile niti srednju ekonomsku niti upravnu školu. Za blagajnika, koji će primati novac i distribuirati ga, treba se pobrinuti. Mi nismo obrazovane za to, ali nas se smatra odgovornima.

Kako ocjenjujete najavljene reforme u zdravstvu, spominje se i manje posla…

Kako je sad najavljeno, nije to jasno. Ja sam u nekoliko navrata postavljala to pitanje. Hoće li medicinska sestra, uz poslove koji su njezini profesionalni, određivati kome treba naplatiti infuziju ili drugu injekciju, ima li blagajnu… To su sve pitanja u sivoj zoni, o kojoj još nismo razgovarali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.