Documenta osudila vandalizam na Dotrščini

Vijesti 17. tra 201613:47 > 13:52
Antifašistički Vjesnik

Documenta, centar za suočavanje s prošlošću reagirala je na oštećenja središnjega spomenika žrtvama fašizma na Dotrščini.

‘Pod okriljem noći, sa 16. na 17. travnja 2016., ostećen je središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini. Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima. Na ploči na ulazu u park, na prilazima te središnjem spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih i kukasti križ, ustaško U s upisanim križem i kratica Za dom spremni.Ovo je prvo skrnavljenje spomen-parka od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa’, stoji u priopćenju Documente.

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje, a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja naših sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice. Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija’, kazali su u priopćenju.

Oštećenja možete pogledati u priloženoj galeriji.

Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik
Antifašistički Vjesnik

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.