HNS traži preferencijalno glasovanje na svim razinama

Vijesti 21. tra 201610:09 > 10:11
N1

Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS) održao je konferenciju za novinare na temu: "Prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima". O tome su govorili saborski zastupnici Ivan Vrdoljak i Anka Mrak-Taritaš te gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.

Vrdoljak je rekao da im je cilj da se nakon izbora za Europski parlament i Sabor RH, uvede preferencijalno glasovanje i za lokalnu razinu.

“Vidjeli smo da su građani to odlično prihvatili, to je korak dalje u demokratizaciji hrvatskog društva, i želja nam je da ne stanemo na pola puta. Godinu dana prije lokalnih izbora u trećoj nedjelji 2017. Zakon mora biti usvojen i zato želimo hitnu proceduru. Optimist sam u tome da će i ostali kolege uvidjeti važnost ovog Zakona, da neće vidjeti opasnost za sebe u ovom prijedlogu i ne vidim razloga da građani ne bi imali mogućnost da direktno biraju imenom i prezimenom zastupnike u svim tijelima”, kaže Vrdoljak. “Nakon tri mjeseca ovog Sabora pokušajmo napraviti nešto konkretno i pomoći građanima.”

Anka Mrak Taritaš kazala je da je preferencijalno glasovanje novina koja se pokazala dobrom.

“Kada naši građani imaju priliku zaokružiti brojku ispred imena i prezimena, imaju osjećaj da biraju čovjeka, da biraju osobu koja će zastupati njihove interese i da će jednog dana tog čovjeka moći povući za rukav i pitati ga o nečemu što čini”, rekla je.

Mrak Taritaš kaže da se HNS odlučio za hitnu proceduru jer je to važno na lokalnoj razini, “da ljudi biraju svoje zastupnike, bez obzira je li to u skupštinama županija ili gradskim i općinskim vijećima.”

“Kada imaju neki problem, mogu se javiti svom zastupniku i jasno moliti da to učini. Dobar je osjećaj kad znate da birate određenu osobu, a dobar je osjećaj i onima koji su odabrani da su zavrijedili mjesto na kojem sjede”, kaže Mrak Taritaš.

U HNS-u se nadaju da će i drugi pristati na ovu izmjenu, kažu kako se nemaju razloga bojati isprobati kvalitetu svojih ljudi.

“Izmjena zakona je jednostavna, radi se o svega osam članaka ovog Zakona”, napomenuo je Tomislav Stojak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.