Alač: HDZ je zaslužan za najgore što se događa u nogometu

Vijesti 19. lip 201620:42 > 20:59
N1

Ne stišavaju se reakcije na divljački ispad huligana tijekom utakmice Hrvatske i Češke. Sportskog novinara Zvonka Alača pitali smo što misli o samom incidentu, ali i uzrocima koji su do takvog ponašanja huligana doveli.

Krivca za ovakvo stanje vidi u političkim elitama koje ne koriste mehanizme koje imaju kako bi stanje u nogometu popravili.

”Oni bi mogli napraviti sve da žele, ali ne žele napraviti ništa. Već desetljećima se konzervira postojeće stanje. SDP se sada javlja, a 4 godine nisu napravili apsolutno ništa za rješavanje kriminalne situacije u nogometu. Kao što vidimo kad su u oporbi onda su vrlo jasni i glasni. HDZ je zaslužan za ono najgore što se događa u nogometu jer je sponzor ključnim ljudima koji su doveli nogomet u ovakvu sitauciju da je istrgnut od naroda i dio profiterske elite i nekoliko obitelji”, kaže Alač.

Političari i državni vrh jučer su uputili mnogobrojne poruke u kojima su divljanje huligana osudili, ali Alač smatra da se iza tih poruka krije apsolutno neznanje.

”Reakcija političkih elita mislim da pokazuje njihovo neznanje i pokušaj jahanja na valu nogometne euforije i shvaćanja da je odjednom to bitno političko pitanje. Oni nemaju pojma o čemu govre i ništa nisu poduzeli da riješe, kako problem huliganstva, tako i ono puno bitnije i neusporedivo važnije što radi veću štetu, a to je problem huligana u ložama i huligana u odijelima”.

”Zakon o sportu je promijenjen kako bi se uredili odnosi neuredni i nezakoniti u nogometu, HNS-u i klubovima. Njima ne odgovara promjena tog stanja i da su obuhvaćeni hrvatskim zakonima nego su se iz zakona samoizuzeli”, kaže Alač.

Smatra kako je odnos HDZ-a i Predsjednice sa Zdravkom Mamićem pokazatelj da sustav ne funkcionira.

”S obzirom da su Karamarko i vrh HDZ-a te Predsjednica u bliskim intimnim odnosima s obitelji Mamić. On joj organizira rođendane, VIP gost je na inauguraciji ili u stožeru HDZ-a u izbornoj noći. To su ozbiljni pokazatelji gdje je zapelo izmijenjeni Zakona o sportu. Zašto ga Šustar vraća na doradu. Imamo situaciju da ministar sporta opstruira zakon koij se odnosi na njegov resor. To je vrlo ozbiljna situacija”.

”Vrhuška nogometa predstavlja mrak nogometa. Privatizirala ga je jedna obitelj zajedno s još nekoliko vazalskih obitelji kojima daju mrvice kako bi  ih održali na vlasti. Problem nestaje kada se makne uzrok a najgore što je snašlo hrvatski nogomet je njegov vrhuška koja je od lige napravila zabavu za jednu obitelji i jedan klub, čija je sudačka organizacija je beskrajno korumpirana i pravomoćno osuđena. Reprezentacija je izlog za prodaju i preprodaju igrača i raspodjelu dobiti”, kazao je Alač za N1 te je poručio kako se nada da nereda na narednim utakmicama više neće biti.

”Huliganstvo je huliganstvo i treba ga osuditi bez obzira od kud dolazi”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.