'Čak 167 puta zvali smo ministra Šustara, a on nas ignorira'

Vijesti 07. srp 201609:26 > 09:50
Damir Spehar/PIXSELL

Gost Novog dana bio je varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) koji će u četvrtak ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zajedno sa srednjoškolcima i ostalim građanima ukazati na propust oko sufinanciranja prijevoza za srednjoškolce i ministru Predragu Šustaru uručiti konkretno rješenje - Odluku o sufinanciranju prijevoza učenika.

“Nakon debakla s kurikularnom reformom, nakon kaznene prijave koja je podnesena protiv ministrovog zamjenika i još dosta pogrešaka, bilo bi vrijeme za jedan pozitivan potez. Ministar još uvijek ima vremena da srednjoškolcima i roditeljima vrati pravo na obrazovanje koje im je oduzeto”, rekao je Predrag Štromar za Novi dan.

Upozorava da će se pravi razmjeri štete zbog ukidanja subvencioniranog prijevoza vidjeti tek u rujnu kad počne nova školska godina.

“U Varaždinskoj županiji cijena mjesečnih karata se reće od oko 600 kuna za najbliže do oko 1300 kuna najudaljenije učenike. Tolika cijena za mjesečnu kartu je ogroman udarac na budžet roditelja i pitanje je tko će si to moći priuštiti. Ne govorim samo za Varaždinsku županiju, već cijelu Hrvatsku.”

Zvali ministra 167 puta

Štromar je rekao da su još prošli mjesec Ministarstvu poslali Odluku o sufinanciranju prijevoza za sve redovite učenike srednjih škola u Hrvatskoj koja je spremna za realizaciju, a Vlada ju je trebala samo potvrditi.

“Ministar nas je ignorirao pa smo mu odlučili doći u posjet. Mislim da se Odluka može donijeti. Na tjednoj bazi smo kontaktirali Ministarstvo, 167 puta zvali ministra, naši mladi u Varaždinu su održali miran prosvjed, no odjeka iz Ministarstva nije bilo. Jučer je bila sjednica tehničke Vlade i opet se subvencioniranje nije našlo na dnevnom redu”, kazao je Štromar.

Pred Ministarstvo će doći u 11:55, odnosno simboličkih 5 do 12, čime žele pokazati da još uvijek ima vremena da za donijeti odluku. Nadaju se pozitivnom ishodu – da će ih ministar primiti i da će drugi tjedan biti potvrđena odluka o subvencioniranju.

Početkom rujna počinje novi školska godina, ali i održavaju se prijevremeni parlamentarni izbori. Štromar vjeruje da će do onda sve biti sređeno.

“Očekujem da će u rujnu srednjoškolci imati sufinancirani prijevoz od 75% kao što je bilo i do sada. Vjerujem i da ćemo imati novu Vladu koja će djelovati hitno, brzo i donositi prave odluke za građane”, rekao je Štromar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.