Optužbe za zlostavljanje u HNK: Bogdanić poslan u mirovinu!

Vijesti 18. srp 201614:09 > 14:11
Petar Glebov/PIXSELL

Na sjednici splitskog Gradskog vijeća u ponedjeljak najavljeno je da će v.d. ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split Dinko Bogdanić biti razriješen s te dužnosti zbog neprimjerenog ponašanja prema članicama baletnoga ansambla koje su ga prijavile da ih je vrijeđao i umirovljen.

“Kazališno vijeće HNK Split prošlog je tjedna donijelo odluku kojom se podržava prijedlog intendanta ove kazališne kuće Gorana Golovka da se Bogdanića razriješi”, rekao je splitski dogradonačelnik Goran Kovačević odgovarajući na vijećničko pitanje Ljubice Vrdoljak (HDZ) kada će Bogdanić biti udaljen iz splitskog HNK.

Vrdoljak je, nazvavši Bogdanića “zlostavljačem”, poručila: “Očito dok netko ne izgubi glavu od tog zlostavljača, Grad neće ništa poduzeti.”

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je da Grad preuzima odgovornost u rasvjetljavanju “slučaja Bogdanić”.

“Kad se zamjenik predsjednika Kazališnog vijeća HNK Split Željko Mateljak vrati s puta, on će potpisati odluku vijeća o Bogdanićevu razriješenju i tada Bogdanić odlazi u mirovinu”, objasnio je Baldasar.

Vijećnik Luka Podrug (HČSP) smatra da bi trebalo smijeniti cijelo Kazališno vijeće jer je ono, kako je rekao, štitilo Bogdanića i prikrivalo problem te je stoga odgovorno”.

Bogdanić je pod opomenom pred otkaz još od 18. prosinca prošle godine, zbog vrijeđanja rumunjske balerine Alexandre Bertee početkom prosinca na pokusu “Orašara”. Bertea je Bogdanića prijavila Vijeću zaposlenika i sindikatu zbog vikanja i vrijeđanja, te je o svemu obavijestila rumunjskoga veleposlanika u Zagrebu koji je od intendanta Gorana Golovka zatražio očitovanje, a isto je zatražilo i Ministarstvo kulture. Kazališno vijeće potom je odlučilo da se Dinku Bogdaniću, koji joj se ispričao zbog incidenta, izrekne opomena pred otkaz.

U svibnju je Bogdanića za vrijeđanje prijavila i balerina Tea Jelić, nakon čega je intendant Goran Golovko zatražio od Kazališnoga vijeća da razriješi Bogdanića. Kazališno vijeće zatražilo je mišljenje od Ministarstva kulture koje je pozvalo sve dionike da postupaju u okviru i u skladu sa svojim zakonskim ovlastima podsjetivši na nužnost suradnje intendanta i Kazališnoga vijeća. Tada je ostavku na svoju dužnost podnijela predsjednica Kazališnog vijeća Inge Tomić Koludrović, nezadovoljna očitovanjem Ministarstva.

Jučer je Radničko vijeće splitskoga HNK uputilo gradonačelniku Baldasaru i gradskim vijećnicima dopis u kojemu su zatražili hitno razrješenje Bogdanića i Kazališnog vijeća.

Radničko vijeće upozorilo je u pismu na sve lošije stanje u splitskom baletu zbog činjenice da dužnosti još nisu razriješeni ni Bogdanić, čije razrješenje od 2015. traže Radničko vijeće i sindikat HNK te od kraja svibnja i intendant, a ni predsjednica Kazališnog vijeća.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.