'Želimo da od jeseni Srbi opet budu uključeni u vladu'

Vijesti 09. ruj 201607:30 > 07:33
SNV

Samostalna demokratska srpska stranka u četvrtak je na predizbornom skupu u Karlovcu, pred oko 200-tinjak članova stranke i simpatizera, pozvala sve predstavnike srpske nacionalne manjine da izađu na izbore, traže od biračkog odbora manjinski 'ružičasti' listić i zaokruže brojeve - 2 za Milu Horvata, 5 za Borisa Miloševića i 6 za Milorada Pupovca.

Boris Milošević istaknuo je kako nije važno samo da uđu u Sabor, već i da “dobiju ‘jake mandate’ – barem 15.000 glasova, da se vidi da narod stoji iza njih”, te je podsjetio na slogan “jasno i glasno protiv straha”.

Mile Horvat, koji očekuje barem 20.000 glasova, rekao je da je važan što veći broj glasova važan jer im daje snažan legitimitet u Hrvatskomd saboru, da im, kako je rekao, ljudi poput generala Glasnovića ne mogu predbacivati da “manjinski mandat nema težinu”.

Milorad Pupovac je s govornice poručio da “Srbi u Hrvatskoj i Hrvatska u cjelini trebaju novi početak ili pak nastavak puta kojim se išlo do 2012. godine, put normalnoga života, normalnih odnosa, s posvećenošću tome da se svatko u Hrvatskoj osjeća dobro i da svatko radi za sebe i za Hrvatsku”.

“Želimo Hrvatsku koja neće više ići unatrag već zauzeti smjer prema naprijed, u kojoj nitko, pa ni građani srpske nacionalnosti neće biti isključeni. Želimo da od jeseni Srbi opet budu uključeni u vladu, u hrvatske institucije, da sa predstavnicima drugih nacionalnih manjina nadoknadimo izgubljenih pet godina, posebno posljednjih godinu dana”, rekao je Pupovac.

Zato, istaknuo je, tražimo da građani srpske nacionalnosti glasuju za kandidate SDSS-a. Jer, objasnio je, naša kampanja počiva na tome da se svi moramo osloboditi rata i straha, a da oni koji proizvode strah ne smiju u javnosti imati svoje mjesto, čak i ako ga steknu, da im svaki normalan građanin može reći vama nije mjesto u javnosti i normalnom društvenom životu.

Pupovac je ustvrdio kako se “zauzima i uvijek će se glasno zauzimati za Hrvatsku mira i tolerancije, za Hrvatsku napretka i jednakosti i da svi zajedno mogu reći ne strahu i onima koji su ga proizvodili, koji žele slaviti ratove, oprati najkrvaviju povijest Hrvatske, one koja se kupala u zločinima, a čime danas tjeraju ljude iz Hrvatske”.

Optužio je i vladu Zorana Milanovića za krivi smjer, odnosno politiku koja je, ocijenio je, “radila sve protivno onome što se radilo prije 2012. godine”. Pupovac vjeruje da je ponovno došlo vrijeme da se zemlja usmjeri prema modelu u kojem će predstavnici manjina moći sudjelovati u donošenju državnoga proračuna, u načinu raspodjele sredstava po ministarstvima i HBOR-u.

Rekao je da krajevi Korduna, Banije i Like, primjerice, ne trebaju velik novac, ali im je novac potreban za osnovnu komunalnu infrastrukturu, obnovu vodovoda, obnovu cesta, za elektrifikaciju, za uređenje društvenih domova po selima, za okupljanje i sastanke. Smatra da općine mogu jačati svoje proračune kao, primjerice u Krnjaku i Vrginmostu, jer sve lokalne samouprave moraju dovoljno ojačati da mogu koristiti programe regionalnog razvoja.

Pupovac je podsjetio da su u HDZ-ovoj vladi Srbi imali jedno mjesto potpredsjednika vlade, jednoga državnog tajnika, pet ili šest pomoćnika ministara, savjetnike, direktore pojedinih uprava i slično, dok je u vladi Kukuriku koalicije bio samo jedan pomoćnik ministra – današnji kandidat Boris Milošević, koji radi u Ministarstvu uprave i to u Upravi za manjine, te nekoliko savjetnika.

“Pitaju nas hoćemo li s lijevima ili desnima, a mi kažemo, mi smo u nekim stvarima ljeviji od onih koji sebe nazivaju lijevima, ali mi ćemo najprije s drugim manjinama – Talijanima, Romima, Česima, Mađarima, Bošnjacima ili Albancima, tko već bude, stvoriti takav savez da imamo u Saboru šest, sedam ili svih osam zastupnika nacionalnih manjina”, izjavio je Pupovac.

Tada ćemo, ocijenio je, biti snažni i moći u pregovorima utjecati na odluke na korist manjinskih zajednica, bez ucjena, tražeći samo ono što je država dužna napraviti. Naše će biti da tražimo, stvorimo poziciju da sudjelujemo u stvaranju proračuna i da nas se pita je li nam takav i takav prihvatljiv ili nije, istaknuo je Pupovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.