"Planinska": Odbijen zahtjev USKOK-a za izuzećem sutkinje

Vijesti 09. ruj 201614:44 > 14:45

Dražen Jakovina, v.d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda odbio je zahtjev USKOK-a za izuzećem sutkinje Jasne Smiljanić u predmetu Planinska, a obrazloženje odluke objavljeno je na stranicama suda.

USKOK je izuzeće sutkinje Smiljanić zatražio 5. srpnja, a kao razlog naveli su medijske napise iz kojih je proizlazilo da je sutkinja Smiljanić bila istovremeno s Ivom Sanaderom, kojem sudi u aferi Planinska, u restoranu u Novom Vinodolskom te da je tom prigodom neko kraće vrijeme komunicirala s odvjetnikom Goranom Suićem, javlja Večernji list. USKOK joj je zamjerio i poznanstvo i kontakte sa Suićem, koji je jedan od odvjetnika Ive Sanadera, ali i kontakte s Davorom Blaževićem Tigrom, nekadašnjim voditeljem Sanaderovog osiguranja i svjedokom na suđenju za aferu Planinska, a sadašnjim zamjenikom ministra Vlahe Orepića.

Uz to, USKOK-u je bila sporna i činjenica što je sutkinja Smiljanić na objavi presude za Planinsku preotvorila raspravu, te što je iz, kako su naveli medijskih napisa, proizašlo da je Sanader i prije zakazanog izricanja presude imao kupljenu avionsku kartu za London. Zbog svega toga USKOK je tražio izuzeće sutkinje Smiljanić, smatrajući da ona ne bi mogla proći objektivan test nepristranosti ni po pravima domaćeg ni europskog prava.

U svom očitovanju na primjedbe USKOK-a, sutkinja Smiljanić navela je da u predmetu Planinska postupa u skladu sa sa zakonom te da nema razloga za njezinim izuzećem. Navela je i da Gorana Suića dugo poznaje jer su susjedi te da s njim nikada nije razgovarala u predmetu Sanader. Pojasnila je da ona ne zna kakva je priroda odnosa između Suića i Sanadera te je dodala da sa Suićem nikada nije razgovarala o predmetu Planinska.

Granica nije prijeđena

Što se tiče Blaževića, rekla je da je njega u svibnju upoznala u jednom širem društvu te da o njemu osobno ništa ne zna. Analizirajući zahtjev USKOK-a i očitovanje sutkinje Smiljanić, sudac Jakovina naveo je kako su obzirom na prirodu posla, kontakti sudaca i odvjetnika životni i logični, no istaknuo je da u njima mora postojati i granica.

– Kako sutkinja Smiljanić negira bilo kakav razgovor o bilo kojem predmetu pa i konkretnom, tada u nedostatku bilo kakve druge argumentacije podnositelja zahtjeva, valja zaključiti da takva granica nije prijeđena te da nema razloga za izuzeće. Uz to valja istaknuti da u konkretnom predmetu Goran Suić ne zastupa niti jednu od stranaka – navodi se u obrazloženju.

Što se tiče ručka u restoranu u Novom Vinodolskom, u obrazloženju se navodi da sutkinja Smiljanić nije bila u društvu sa Sanaderom, a da su bili u istom društvu ne tvrdi ni USKOK. – Moguće je da se sudac i stranaka iz predmeta u kojem se sudi nađu u istom prostoru. Koliko god takve situacije mogu izazvati različite konotacije u javnosti, toliko je takva situacija životno i stvarno moguća. Kada nema niti naznake o tome da bi sudac i stranka bili u istom društvu i time i međusobno komunicirali, a u konkretnom slučaju nema, tada razlog za izuzećem nije osnovan – navodi se u obrazloženju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.