Zagrepčani ljuti: Odvoz smeća su nam smanjili, a računi veći

Vijesti 23. ruj 201616:47 > 16:52
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Iako bi računi za odvoz smeća u Gradu Zagrebu trebali biti manji, od njih osam dva su za kolovoz bila veća u odnosu na srpanj, a dva su ostala ista.

“Odvoz smeća trebao je pojeftiniti, no nama je skuplji. Za 13 odvoza u srpnju platili smo 72,80 kuna. U kolovozu je bilo pet odvoza manje, a račun 2,17 kuna veći. Pa je li to normalno”, ogorčeno se pita Zagrepčanin iz četvrti Podsljeme.

Naime, od kolovoza je u 91 posto područja grada Zagreba smanjen broj odvoza smeća. Budući da se plaća prema broju odvoza, računi su trebali biti 33 posto manji onima koji sad imaju dva umjesto tri odvoza tjedno, a 50 posto onima u rubnim dijelovima područja Zagreba kojima smeće odvoze jednom, a ne više dva puta tjedno. Prikupili smo ukupno osam računa za odvoz smeća, a svaki se odnosio na različit dio Zagreba. 

Kako se za 24sata požalila Zagrepčanka sTrešnjevke, i njezin je račun za kolovoz u odnosu na onaj za srpanj nekoliko lipa veći.

Dva su kućanstva iz različitih dijelova Zagreba dobila jednaki iznos kao i u srpnju, dok su četiri računa za mjesec kolovoz stvarno bila manja nego za mjesec prije, i to za otprilike tridesetak posto.

Računi su nekima 30 posto manji

U Čistoći su objasnili što se dogodilo s računima.

“Broj odvoza otpada je jedan od faktora unutar formule za obračun. Primjeri koje ste naveli vjerojatno su stanovi i kuće manje kvadrature kojima smo pri prelasku na obračun po volumenu kante dali značajan popust. Naime, kad tih popusta ne bi bilo, naknada za uslugu prikupljanja otpada bila bi skuplja nego po obračunu po kvadraturi stana. I dalje naši korisnici usluga ne plaćaju višu cijenu”, odgovorili su iz Čistoće.

Dodaju da oni kojima se broj odvoza smanjio s tri na dva tjedno u prosjeku plaćaju 30 posto manje račune. Konkretne primjere nisu mogli komentirati bez podataka o vlasniku ili broja objekta. No pozivaju ih da im se jave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.