Čičak o prosvjedu za Radio 101: 'Us**li su se od straha'

Vijesti 24. stu 201609:47 > 09:47
Izvor: N1

U Novom danu s nama je bio predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Ivan Zvonimir Čičak.

Na početku razgovora pala je kritika na račun gostiju koji su u studiju N1 sjedili prije njega – Zrinke Vrabec Mojzeš, Berislava Jelinića i Saše Lekovića. Pričalo se o Radiju 101, a razgovor smo popratili OVDJE.

“Drago mi je što ste me ugostili odvojeno od ove skupine društveno političkih radnika. Već njihov nastup pokazuje kako su neprofesionalni. Zloupotrijebili su medij za neskriveno reklamiranje nekih firmi i onog malog pamfleta posvećenog Zrinki Vrabec-Mojzeš.”

“Ne volim se mijenjati, ali tako je to kad ljudi žele prisvojiti “Stojedinicu”, dodao je.

Ja sam se tada nalazio u Minsku, priča Čičak prisjećajući se velikog prosvjeda na Trgu Josipa bana Jelačića. “Javio sam im se u studio i podržao akciju i u međuvremenu se konzultirao s članovima izvršnog odbora i složili smo se da sutra idemo s prosvjedom. Taj dan su Vrabec Mojzeš i drugi pozvali ljude da se raziđu, bili su protiv manifestacija. Ja sam pozvao ljude da donesu svijeće da se okupimo i HHO je organizirao te demonstracije.”

U tri sata su, prepričava Čičak, ovi bili protiv toga, a ‘HHO je zapravo organizator tog skupa’. “Ako ćete gledati film vidjet ćete Vinka Brešana tamo, oni su se us*** od straha.”

“Taj dan se okupila generacija koja je tad imala 50 godina, moja generacija. Taj dan je slučajno pao i dan 25 godina od studentskog štrajka ’71. i sl. Dakle, mi bi morali svaka dva dana nešto obilježavati, nemamo vremena za to, život ide dalje. Mi ne možemo dobiti dvoranu, nemamo sponzore, ali idemo dalje. Naviknuli smo na to”, kazao je Čičak.

“To je fašizam”

Potrebno je dekriminalizirati sve ideje, otvoriti prostor za raspravu, kazao je u Novom danu. “Ne može uvijek onaj tko razmišlja “desno” biti uvijek loš, a onaj tko misli “lijevo” da je uvijek dobar. To je fašizam. Sve su opcije legitimne.”

“Ja recimo nisam oduševljen izborom Donalda Trumpa u SAD-u jer mislim da su neke ideje koje govori protiv ljudskih prava, ali ono što je on donio je da je pokazao da su sve ideje dozvoljene.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.