Plenković se ispričao zbog ploče postavljene u Jasenovcu

Vijesti 18. pro 201614:15 > 14:17
Ivica Galovic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2.

Teme razgovora su državni proračun, spomenik u Jasenovcu, srpske čokoladice, problemi sa sindikati i kako žive ljudi u Hrvatskoj.

Vlada je odbila 131 amandman na proračun.

“Analizirali smo sve amandmane, i one opozicije i pozicije i nakon analize odlučili smo da je najbolje da vlada sve to odbije, i to smo argumentirali. Ne kažem da amandmani ne valjaju, ali naš proračun ima glavu i rep i iza njega smo i stali. Ja sam bio u Europskom parlamentu i tu je sasvim druga kultura, tu svi nešto baštine, dogovaraju, rade kompromise. Mi ovdje nismo imali dovoljno vremena za to”, objašnjava Plenković.

“Ja mislim da sam puno političniji, duhovitiji i živahniji nego što to misli javnost”, pohvalio se Plenković objašnjavajući da nije “puknuo” na novinara Hrvoja Krešića kojem je za vrijeme postavljanja pitanja spustio “Budite vi premijer pa sastavljajte proračun”. No, kaže Plenković, riješio je taj problem s Krešićem već dan sutra i to – selfijem.

“Na moje mjesto u Saboru došla je gospođa Ljubica Vukačić, to je dovoljan znak da mi je stalo do osoba s posebnim potrebama. Mi ćemo nastaviti i ovo pitanje riješiti, poboljšati, smatram da je ovo nedovoljno i nastojat ćemo tokom godine riješiti ovo pitanje”, rekao je Plenković nakon što mu je prikazana kraća izjava invalida o problemima te društvene skupine.

“Pa dobro, to je projekt s kojim sam upoznat nakon dolaska u ured. Dvorana ban Jelačić gdje se održavaju sjednice Vlade prokišnjava, nije obnavljana godinama. Prije 10 godina je planirano da se dvorana renovira i uredi”, kazao je Plenković. Upitan je jesu li to ta četiri milijuna kuna više, odgovara da jeste, uz manja povećanja na drugim stavkama, poput ureda za pravosuđe.

“Ako se sjećate ploča koje su skinute prije 10 do 12 godina, nisu imale u natpisu ono što ima ploča na spomen ploči poginulih pripadnika HOS-a… Kad smo uočili da se to dogodilo, pristupili smo temi na zakonit način…”, kazao je Plenković, no Stanković ga je prekinuo i tražio od njega da kaže vlastiti vrijednosni sud.

“Pozdrav ima dvostruke konotacije – u Jasenovcu ima konotaciju na režim koji je ubijao ljude u logoru i dijelim taj stav. Međutim, to je spomenik poginulima HOS-a. Pogledajte izdvojeno mišljenje suca u odluci o korišnjenu tog pozdrava od strane Josipa Šimunića pa ćete vidjeti kako je ta tema kontroverzna. “

Je li tamo mjesto za “Za dom spremni”, inzistirao je Stanković, ali uzalud.

“Nisam ja postavio ploču, niti sam ni na koji način pridonio tome”, kazao je Plenković.

Komentirajući zaključak Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav u kojem se navoi

Možete li im se ispričati za ono što je napravljeno u Jasenovcu, pitao je zatim Stanković.

“Sabor je imao tri rečenice. Meni je izuzetno žao što je došlo do postavljanja ploče. Istodobno riječ je o hrvatskim braniteljima, koji su poginuli za hrvatsku slobodu”, kazao je Plenković.

“Onima koje to vrijeđa, ja se ispričavam, ali ovu temu planiram riješiti formiranjem pluralističkog povjerenstvo”, kazao je Plenković. Osnovat će ga Vlada, službe rade na referentnom okviru, koje će se voditi dokumentima koji već postoje.

“Totalitarizama ima nekoliko – i fašizam i nacizam i komunizam”, naveo je i kazao da o tome treba raspravljati hladno.

“Povjerenstvo će predložiti mjere, prema kojima će djelovati Vlada”, kazao je.

Na pitanje hoće li se povjerenstvo baviti i zvijezdom petokrakom, kaže: “Moguće je da i to bude”. Navodi i da se o njoj treba raspravljati u kontekstu Bleiburga te Ovčare, ali oprezno, s obzirom na ZAVNOH koji se navodi u Ustavu. Na pitanje o tome može li se odlučiti usprkos odluci Europskog suda za ljudska prava u mađarskom primjeru, kaže da ima i drugačijih slučajeva.

“Ja vam dosta volim čokoladu i ne gledam gdje je proizvedena. Nemam nikakav problem da pojedem srpsku čokoladu”, kazao je Plenković, upitan o aferi čokolada. Smatra da tu temu ne treba “emancipirati” te je kazao da je njegov sin za rođendan dobio sličan poklon paket, i da je probao spornu čokoladu Mony, te da mu je odlična.

“Pokrili ste moj najdraži brend”, kazao je Plenković.

Stanković je napomenuo da ne smije reklamirati čija je to čokolada,  je tvornica čokolade nazvana po narodnom heroju i komunističkom aktivistu koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.