'Do kada će Porezna Mesiću biti majka, a Šukeru maćeha?'

Vijesti 28. pro 201611:41 > 11:47
Podijeli:
Izvor: PIXSELL, N1

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić kritizirao je rad Porezne uprave koja se, kako on tumači, nije jednako ponijela u slučaju predsjednika HNS-a Davora Šukera i bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića.

”HSP AS svojim djelovanjem i pristupom politici uvijek će se zalagati za poštivanje Zakona kao i odluka nadležnih tijela koja su zadužena za provođenje istih. U mirnodopskim vremenima, poštivanje Zakona vlastite države te plaćanje pripadajućih poreza svakako spadaju u najveće izraze domoljublja svakog pojedinca. Mi u HSP AS nismo formalisti ali legalisti svakako jesmo. Na tom tragu smatramo legitimnim aktivnosti Porezne uprave vezane uz naknadnu naplatu poreza na dohodak predsjednika HNS-a i proslavljenog hrvatskog reprezentativca Davora Šukera. Ako su navodi istiniti Davor Šuker nije uspio dokazati višemilijunske izvore svojih prihoda u 2015. godini.

Međutim, ono što je stvarni problem jest selektivni pristup situacijama koje su gotovo identične. Podsjetit ćemo javnost kako se nekadašnji predsjednik RH Stjepan Mesić našao u istoj situaciji kada 2012. godine nije uspio dokazati odakle mu 1,9 milijuna kuna za kupovinu stanova te se za isto pravdao kako je riječ o novčanim sredstvima njegovih „dobrih prijatelja“. Nažalost, tada je državni proračun ostao uskraćen za uplatu Stjepana Mesića od 40% na navedeni iznos.

Stoga HSP AS ovim putem poziva Poreznu upravu da javnosti pokaže kako nema nedodirljivih kada su u pitanju porezne obveze svih građana te da se na najutjecajnijim građanima ovog društva, kako to primjerice radi Njemačka koja nam je već očitala dobru lekciju u osudi pripadnika UDBA-e, pošalje jasna poruka o obvezi plaćanja poreza. Na tom tragu očekujemo od Ministarstva financija da Poreznoj upravi naloži da Stjepanu Mesiću, ukoliko ne može dokazati izvor financiranja kupnje stanova, izda rješenje po kojem mora u državni proračun uplatiti porez na dohodak po stopi od 40% sa pripadajućim kamatama kako je to učinjeno i u slučaju Davora Šukera.

S druge strane, ukoliko bivši predsjednik Stjepan Mesić ipak uspije dokazati svoje izvore financiranja, pozivamo DORH da ponovno otvori istragu kako je stekao tolika financijska sredstva koja u godinama koje su prethodile 2012. Stjepan Mesić nije nikada prijavio u svojoj imovinskoj kartici”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Pero Ćorić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.