Počeo uži kabinet Vlade: glavna tema je Ina?

Vijesti 04. sij 201710:12 > 10:16
Borna Filic/PIXSELL

Počeo je uži kabinet Vlade na Markovom trgu. Kako je u Banske dvore stigao i ministar okoliša Dobrović, koji inače nije član užeg kabineta Vlade, pretpostavlja se da je tema otkup Ininih dionica od Mola.

Kako izvještava reporterka N1 Televizije, u zgradu Vlade stigli su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar državne imovine Goran Marić, ali i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, koji inače nije član užeg kabineta Vlade. Stoga, pretpostavlja se da je tema otkup Ininih dionica od Mola.

Pokušali smo doznati od ministra Dobrovića koji je službeni stav Mosta o ‘povratku Ine kući’, no jutros nije htio ništa komentirati. Tek je kratko kazao da su za popodnevne sate predvidjeli izjavu za javnost.

Podsjetimo, Mostovac Miro Bulj je digao buru na Facebooku napisavši kako bi građani trebali odlučivati o prodaju HEP-a kako bi se kupila Ina.

SDP je najavio dvije interpelacije na ovu temu.

Dva su ključna momenta koja će se naći u interpelaciji: prvi je naša preporuka Vladi i zahtjev da se odgodi bilo kakva izmjena Zakona o privatizaciji Ine što je tražila Europska komisija (EK) posebno u ovom trenutku kada se odlučuje o sudbini Ine; drugi dio interpelacije odnosit će se na analizu stanja u Ini, dakle kompletno poslovanje, svi tereti i problemi koji u ovom trenutku tamo postoje i koji opterećuju Inu”, rekao je Branko Grčić.

Martina Dalić u utorak je izjavila da odluke o otkupu udjela mađarskog MOL-a u Ini te listanje 25 posto minus jedna dionica HEP-a na burzi jačaju energetsku sigurnost i nezavisnost zemlje te da sve odluke dogovaraju i usklađuju s koalicijskim partnerom.

“Političke odluke o otkupu cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u Ini i nakon toga listanje 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi su odluke kojima se jača energetska sigurnost i nezavisnost, pri čemu se otvara mogućnost hrvatskim građanima da sudjeluju u rezultatima poslovanja i razvoja HEP-a”, kazala je Dalić u izjavi novinarima u Banskim dvorima.

Uklonit će se prostor za uhljebništvo, jer kompanije izlistane na burzi moraju poštivati veće standarde poslovanja, uključujući i standarde zapošljavanja”, poručila je Dalić, kazavši da će građani, mirovinski fondovi i drugi investitori moći kroz kretanje cijene dionice i dividende HEP-a ostvariti izravnu korist od budućeg razvoja te kompanije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.