Neobičan slučaj nagrade za predsjednicu i njenog prestiža

Vijesti 13. sij 201710:14 > 10:23
Predsjednica.hr

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je prestižnu nagradu „Visionary Leadership Award 2016“ krovne europske organizacije poslovnih anđela EBAN, naveo je Ured predsjednice na svojim stranicama.

Međutim, “Visionary Leadership Award 2016”, kako navodi Novi list koji je istražio prestiž te nagrade, ona nije postojala prije, a ne bi trebala postojati ni ubuduće, pa je doista nejasno kako je nešto što je dodijeljeno prvi, lako moguće i posljednji, put, prestižna nagrada.

EBAN, odnosno direktor tajništva Jacopo Losso, kazao im je da je riječ “o izvanrednoj nagradi koju smo odlučili dati predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za njen izniman rad”.

Nagradu joj je uručio, kako je već napisano, predsjednik CRANE-a Davorin Štetner – inače član predsjedničinog Vijeća za gospodarska pitanja. Ima li se to na umu Štetnerova tvrdnja izrečena prilikom uručivanja nagrade predsjednici Republike o njoj kao prvoj osobi iz hrvatske visoke politike koja je prepoznala važnost poslovnih anđela i startupa uključivši ih u rad svog Vijeća za gospodarska pitanja dobiva sasvim novi smisao. Štetner je predajući joj nagradu zapravo predsjednici Republike zahvalio na tome što ga je uključila u rad svog Vijeća za gospodarska pitanja.

No ni tu nije kraj čudnim okolnostima ove nagrade. Naime, isti taj Štetner, poziva osnivače start-upova da svoj posao – vode u inozemstvu, time i plaćaju poreze u drugoj zemlji.

“Moja preporuka za startupe – osnujte tvrtke u USA (ili bilo kojoj normalnoj zemlji za business, USA spominjem jer osobno imam tvrtku tamo i prezadovoljan sam) pa neka te tvrtke budu vlasnik hrvatske ako je već morate imati. “, eksplicitan je Štetner. Dodaje da tako izbjegavate sve čari hrvatske birokracije.

“U USA je većina promjena u vlasništvu ili slično gotova unutar JEDNOG radnog dana. Naravno, bez pečata, bez bilježnika, bez odlazaka ikamo! 🙂 Nadopuna: ne pričam protiv svoje zemlje – pričam protiv svoje birokracije!”, kaže on. Kasnije je u medijima poručio da se njegova izjava ne kosi s interesima RH, jer on zapravo ukazuje na probleme u Hrvatskoj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.