Na gospodarskom formu u Davosu svi pričaju samo o jednom

Vijesti 18. sij 201718:07 > 18:11
Reuters/Jonathan Ernst

U 2017. godini svijet čekaju brojni izazovi, a Svjetski gospodarski forum u Davosu na njih već sada traži odgovore ponajviše na pitanja populizma i protekcionizma. No, ti odgovori uvelike ovise o ponašanju jednog čovjeka - Donalda Trumpa, kojeg u Davosu nema iako o njemu pričaju baš svi.

S vrhova švicarskih Alpa svjetski moćnici gledaju na probleme današnjice. Političke lidere, njih gotovo 300, ove godine osobito brine rast populizma.

“Nekoliko europskih zemalja ove godine održava parlamentarne i predsjedničke izbore i trebamo očekivati nove pokušaje Rusije da se umiješa u demokratske procese. To će se ponovno dogoditi, vidjet ćete. Cilj je jasan – kolapas liberalnog svjetskog poretka. Jednostavno rečeno, gospodin Putin ima drukčiju viziju budućnosti”, rekao je potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

Vrlo brzo u Švicarsku stiže hladan odgovor iz Rusije. Kako Moskva tvrdi, kritike su dvolične, Rusija se ne miješa u izbore, ali se zato miješaju – svi ostali.

“Ovo nam kaže Obama koji je osobno vodio kampanju protiv Brexita, čelnik zemlje koja vojnom silom ruši režime. Uz to, američki europski savezici poput Merkel, May i Hollanda su redom podržavali Hillary Clinton, usput demonizirajući Donalda Trumpa“, istaknuo je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Oko 1.000 čelnika velikih kompanija ima svoje brige. Pažljivo su slušali kineskog predsejdnika koji je još jučer upozorio da novi trgovinski rat neće imati pobjednika te da protekcionizam vodi samo u slijepu ulicu.

“Ako bi to Sjedinjene Države doista učinile bila bi to katastrofalna taktika. Kada bi Amerikanci uveli porez od 35 do 45 posto na uvoz iz Kine – što je Donald Trump spominjao kao mogućnost tijekom kampanje. To bi imalo ekstremno loše posljedice za siromašne ljude te one s nižim primanjima jer upravo oni kupuju tu jeftiniju kinesku robuu velikim supermarketima”, upozorava Kenneth S. Rogoff, profesor ekonomija s Harvarda.

Iako izabrani američki predsjednik nije u Davosu, njegove najave i izjave već sada očito utječu na globalnu ekonomiju te će sigurno odrediti neke od trendova ove godine.

“Njegov izbor je činjenica, kao što je poznata činjenica da ja nisam glasao za njega. Ali sada trebamo stati iza našeg predsjednika i zaželjeti mu svako dobro. Jer uspješan američki predsjednik dobar je za cijeli svijet”, naglasio je glumac I demokratski aktivist Matt Damon.

Svijet se već sporazumam u Parizu dogovorio o klimi, no Trumpu taj dogovor nije po volji. Znanstvenici zato postavljaju kamp upravo u Davosu.

“Kamp smo s Artika preselili ovdje jer su promjene na ledu stvarne, događaju se sada, brinu nas i moramo upozoriti na njih pred onima koji to moraju čuti”, naglasio je britanski Jeremy Wilkinson.

Poruku Davosu šalje i rojtersova anketa 500 svjetskih ekonomista. Iako ih brinu geopolitički i ekonomski rizici 2017. godina im ne izgleda kao ‘godina opasnog življenja’, no iduća bi kažu mogla biti mnogo bremenitija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.