Zašto je Nacional postavio plakate s izložbe o Anni Frank

Vijesti 26. sij 201718:36 > 18:44
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, gostujući u Dnevnku N1 Televizije, pojasnio je zašto su odlučili u Šibeniku zakupiti oglasni prostor kako bi javnosti opet bile dostupne fotografije s zabranjene izložbe o Anni Frank.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se rezolucijom UN-a iz 2005. obilježava 27. siječnja, tjednik Nacional odlučio je građanima Šibenika ponovo omogućiti da i na javnim površinama pogledaju dio međunarodne izložbe ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’.

 Riječ je o izložbi koju je priredila Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), te koja je inicijalno bila postavljena u Tehničkoj školi u Šibeniku.

“Jednostavno, to je bila jedna naša građanska reakcija na, po nama, neprihvatljivo uklanjanje dijela izložbe. Smatramo da je u današnje vrijeme moralno neprihvatljivo bilo čime uvjetovati obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. To je upravo ono što je učinio ravnatelj Tehničke škole. Mi smo htjeli investirati svoje vrijeme i novac da napravimo te plakate i odlučili upravo suprotno od onog što su oni htjeli – ukloniti te plakate od javnosti”, objasnio je Jelinić zašto su se odlučili zakupiti oglasni prostor.

Jelinić je najavio da će se od sutra panoi moći pogledati i u prostorijama Udruženja antifašista Šibenika

Drugačije lice Hrvatske

“Odluči smo stati na kraj ovakvoj praksi koja se na mala varta počinje uvoditi u Hrvatskoj”, kaže glavni urednik Nacionala.

“Držimo da Hrvatska nema samo to lice koje je neprimjereno, već i jedno drugo lice društvene odgovornosti”, dodaje.

Na pitanje očekuje li reakcije na postavljanje plakata, odgovara: “Nisam to napravio da bi izazvao reakacije. Rekao bih da je upravo postavljanje tih panoa bila reakcija. Želio bih da Hrvatska pokaže svoje drugačije lice”, zaključuje Jelinić.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.