Zašto je Nacional postavio plakate s izložbe o Anni Frank

Vijesti 26. sij 201718:36 > 18:44
Podijeli:
Izvor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, gostujući u Dnevnku N1 Televizije, pojasnio je zašto su odlučili u Šibeniku zakupiti oglasni prostor kako bi javnosti opet bile dostupne fotografije s zabranjene izložbe o Anni Frank.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, koji se rezolucijom UN-a iz 2005. obilježava 27. siječnja, tjednik Nacional odlučio je građanima Šibenika ponovo omogućiti da i na javnim površinama pogledaju dio međunarodne izložbe ‘Anna Frank – povijest za sadašnjost’.

 Riječ je o izložbi koju je priredila Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), te koja je inicijalno bila postavljena u Tehničkoj školi u Šibeniku.

“Jednostavno, to je bila jedna naša građanska reakcija na, po nama, neprihvatljivo uklanjanje dijela izložbe. Smatramo da je u današnje vrijeme moralno neprihvatljivo bilo čime uvjetovati obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. To je upravo ono što je učinio ravnatelj Tehničke škole. Mi smo htjeli investirati svoje vrijeme i novac da napravimo te plakate i odlučili upravo suprotno od onog što su oni htjeli – ukloniti te plakate od javnosti”, objasnio je Jelinić zašto su se odlučili zakupiti oglasni prostor.

Jelinić je najavio da će se od sutra panoi moći pogledati i u prostorijama Udruženja antifašista Šibenika

Drugačije lice Hrvatske

“Odluči smo stati na kraj ovakvoj praksi koja se na mala varta počinje uvoditi u Hrvatskoj”, kaže glavni urednik Nacionala.

“Držimo da Hrvatska nema samo to lice koje je neprimjereno, već i jedno drugo lice društvene odgovornosti”, dodaje.

Na pitanje očekuje li reakcije na postavljanje plakata, odgovara: “Nisam to napravio da bi izazvao reakacije. Rekao bih da je upravo postavljanje tih panoa bila reakcija. Želio bih da Hrvatska pokaže svoje drugačije lice”, zaključuje Jelinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.