'Tražimo sanaciju Karepovca, ovo je gore od Auschwitza'

Vijesti 10. velj 201717:15 > 17:19
Ivo Cagalj/PIXSELL

Splićani nezadovoljni odlaganjem otpada, blokirali su prilaznu cestu i ulaz na odlagalište otpada Karepovac. Prosvjedom poručili: 'Tražimo sanaciju Karepovca i hitnu izgradnju Lećevice'.

Stotinjak građana Splita koji su se u petak okupili na prosvjedu na odlagalištu smeća Karepovac, tražili su da hitno počne sanacija tog odlagališta i izgradnja Regionalnog centra za odlaganje otpada u Lećevici jer im je onečišćenjem ugroženo zdravlje i zaprijetili da će za dva tjedna ponovno blokirati ulaze u Karepovac za kamione koji dovoze otpad.
Poručili su da su taoci već 53 godine i da više ne mogu čekati jer svaki dan netko od njih teško oboli i djecu im truje metan i ugljikov dioksid. Novac za Karepovac potrošen je na izgradnju Zapadne obale, a dio kućanstava na Karepovcu i Kili nema kanalizaciju i vodu iako plaćaju komunalnu naknadu, ustvrdili su.

Karepovac je problem cijele Dalmacije, rekao je jedan od organizatora prosvjeda Zoran Ergović i najavio maosvniji prosvjed ako se ne ispune njihovi zahtjevi. Rekao je da su mjerenja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pokazala da je 2016. godine koncentracija sumporovog vodika premašila dopuštene vrijednosti 33 puta i da im je ugroženo pravo na zdrav život. Stanovnici oko Karepovca su zbog toga prisiljeni blokirati smeće iz Kaštela, Omiša i Trogira, poručio je.
Tihomir Barić iz inicijative “Karepovac – drugo lice Splita” je istaknuo kako ih ne zanima tko je na vlasti, nego pravo na bolji život. Rekao je da nisu dobili odgovore na brojne upite i prijedloge ministarstvima.
“Ministar (zaštite okoliša) nam je poručio da smo iskorišteni i da se on bori protiv kriminala, a ja mu poručujem da se požuri jer je ovo gore od Auschwitza. Ako se ne ubrza izgradnja Lećevice okolnim gradovima i općinama poručujem ‘Gospodo svoje vrčine pod svoj krevet’, pa da vidimo gdje ćete sa svojim smećem”, kazao je Barić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je obraćajući se prosvjednicima rekao da je razočaran, da ih nitko nije zvao na sastanak u Županiju.

“Grad može sam financirati sanaciju Karepovca. Na računu za to imamo 84 milijuna kuna, no to ne bi bilo pošteno jer je država svima drugima sufinancirala veliki dio troškova. Zašto nama neće i zašto su promijenili pravila igre kada smo mi došli do kraja? Vidim da je politika Mosta protivna interesima Splita”, rekao je Baldasar i poručio da će Grad, ako se ne očituju u sljedećih desetak dana, sam pokrenuti natječaj.
“Takvu smo odluku donijeli na Gradskom vijeću. Rok je do utorka što znači da ćemo čekati još samo nekoliko dana”, rekao je gradonačelnik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.